Nebude chybět ani odpolední promítání pro děti a doprovodný program v podobě koncertu Šimanský Niesner a výstavy fotografií s lidskoprávní tematikou.

„Po roce 2020, kdy jsme festival dvakrát rušili, a po loňském roce, kdy se Jeden svět odehrál v mrazivých a trochu neutěšených podmínkách letních kin, se letos těšíme opět na normální festival. Letošní podtitul festivalu Jeden svět – Cesty svobody, upozorňuje na události, které otřásají světem lidských práv a které nelze ignorovat. Obzvláště to platí v těchto dnech, kdy si velká část z nás na své profily sociálních sítí přidala žluto-modrý rámeček s upomínkou na aktuální dění na Ukrajině,“ uvedla hlavní koordinátorka festivalu v Táboře Lucie Šebánková.

Táborskou část Jednoho světa zahájí ve čtvrtek od 19.30 hodin v táborském Divadle Oskara Nedbala časosběrný snímek Mé dětství, má země – 20 let v Afghánistánu, který od 18 hodin kromě debaty doprovodí i výstava Nejsme tu sami – Příběhy našich menšin a koncert dua Šimanský Niesner.

Několik jednotek dobrovolných i profesionálních hasičů likvidovalo do odpoledních hodin v pondělí 21. března rozsáhlý požár trávy u obce Skalice na Táborsku.
Požár trávy u Skalice na Táborsku vítr rozšířil na 2,5 hektaru

Páteční filmy bude hostit nový klub na Budějovické ulici, MC Jordán. Od 18 hodin diváci zhlédnou film Děti mlhy o dětských nevěstách v hmongské komunitě na severu Vietnamu, následně pak snímek z Konga Bílá krychle tom, jak se z pracovníků na plantážích mohou stát světově uznávaní umělci.

V sobotu se festival přesune do kavárny a knihkupectví Jednota na Starém městě. Návštěvníci od 18 hodin uvidí film Soudci pod tlakem pojednávající o justičním systému v Polsku a snímek Platón z Belfastu o učiteli, který skrze filozofii učí studenty, jak se vyrovnat s komplikovanou minulostí země i s vlastním dospíváním.

V neděli čeká diváky závěrečný filmový maraton. V klubu Bejvák na Sídlišti nad Lužnicí začne od 14 hodin promítání pro děti s následnými besedami a doprovodným programem. Od 17 hodin bude festival Jeden svět promítat český film Opouštět Počátky, který mapuje osudy úředně dospělých dívek z výchovného ústavu. Poslední film diváci zhlédnou v 19.30 hodin.

Vítání jara s Klubem českých turistů na Táborsku
Táborští vítali jaro pohybem. Vydali se na výlet po dvou trasách

„Diváci se mohou těšit na dokument zaměřený na ekologii Severní proud. Film s nádhernými záběry norské krajiny a přírody kontrastuje s plastovým odpadem, jehož pohyb filmaři v ledových vodách sledují. Už se moc těšíme na divácké návštěvy a plamenné diskuze v rámci posnímkových debat,“ láká Lucie Šebánková z organizace Cheiron T, která táborskou část mezinárodního festivalu spolu s dobrovolníky v zaštiťuje.

„Bylo opět náročné, zejména v této úzkostné době, kdy nás svíral covid-19 a nyní válka na Ukrajině, vybrat filmy s občas divácky náročnou tematikou lidských práv či ekologie. Z desítek filmů jsme s týmem vybrali ty nejlepší pro daný region a snažili jsme se volit tak, abychom navodili trochu pozitivnější notu, ale zároveň neopomněli upozornit na problémy a bolesti světové či tuzemské, které se nás všech přímo či nepřímo týkají. Po filmech přijali pozvání zajímaví diskutujících, je se na co těšit a není třeba se bát ještě větší depky,“ uzavřel jeden z dramaturgů táborské části festivalu Jeden svět David Peltán.

Jeden svět je největším dokumentárním festivalem s tematikou lidských práv na světě a dlouhodobě patří k největším událostem svého druhu v Evropě. Pořadatelem festivalu je nezisková organizace Člověk v tísni.