Do diskuze se můžete zapojit i vy.

Lidé z celého světa na události v Paříži reagují v ulicích i na sociálních sítích. Obejvují se francouzské barvy na profilových fotografiích i různé komentáře. Například básník a muzikant Lumír Slabý z Tábora na svém profilu napsal: "Když mi před měsícem chodily do Mexika znepokojené dotazy, jestli jsem v pořádku a v bezpečí před monstrhurikánem Patricia, nenapadlo mne, že po pátku třináctého, budu takhle vyplašeně reagovat taky. Dvě kamarádky se sice už ohlásily, ale ještě pořád o některých z přátel ve Francii nic nevím. Drsný ráno…"

Rozdává radost svou hudbou, jezdí po světě a stejně jako kapela Eagles of Death Metal plní hudební kluby: Paul Batto z Tábora: Zrovna jsem v Holandsku, ve Francii jsem byl jen párkrát, tam moc nejezdím, ale i ktak vidím, že se svět radikalizuje. Příjemný pocit z toho nemám, ale ovlivnit se nenechávám a jezdit musím furt dál, co jiného bych dělal? S něčím podobným jsem se zatím naštěstí ještě nesetkal," říká hudebník.

"Je to neuvěřitelné, že i přes členství v několika bezpečnostních organizacích se mohl opět po několika měsících stát takovýto teroristický útok a právě znovu ve Francii," myslí si student politologie Radim Bílý z Českých Budějovic. Čtyři lidé zahynuli při pumových útocích u fotbalového stadionu."Podle informací, co jsem zatím četl, tak by to neměl být útok přímo Islámského státu, ale jeho sympatizantů. To samozřejmě zvýší xenofobní nálady proti uprchlíkům. Vzhledem k rozsáhlosti útoku a jeho synchronizaci se domnívám, že to muselo být déle připravované, tudíž je zde otázka, nakolik a zda fungovaly bezpečnostní složky Francie a Evropy na boj proti terorismu. Je potřeba zefektivnit kontroly a spolupráci mezi státy v současné bezpečnostní krizi. Nicméně v situaci, kdy Rada bezpečnosti OSN je de facto nepoužitelná, je potřeba, aby státy světa se snažily samy o co největší možnou ochranu svého území," poznamenal student politologie.

Pavel Eybert.

"Otřesné," reagoval na pařížské útoky senátor Pavel Eybert. "Je to zároveň velmi nepříjemné pro všechny migranty, kteří přicházejí do Evropy a očekávají vstřícné přijetí. Vyjadřuji francouzskému národu a všem, které tyto události postihly, svoji účast s jejich zármutkem," připojil své vyjádření  senátor a starosta Chýnova Pavel Eybert.  

Policie hlídala koncerty
Ještě v průběhu noci na sobotu přijala Policie České republiky první opatření v souvislosti s tragédii, která se odehrála v Paříži. Do nového kulturního klubu v areálu českobudějovické smaltovny, kde se v pátek večer konala akce Therapy Sessions, přijeli policisté s varováním. "Byla to prevence, varovali ochranku, aby pozorně prohlížela batohy," uvedl Damián - Ondřej Šulista, který se akce účastnil. "Vše se ale obešlo bez paniky," dodal. "Posilujeme dohled například v obchodních centrech s nepřetržitým provozem, na letištích s mezinárodním provozem, znásobili jsme také hlídky u Zastupitelského úřadu Francie," doplnila k opatřením tisková mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková. "V pohotovosti jsou kromě dalších složek také kriminalisté Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu, do jejichž působnosti patři Národní kontaktní bod pro terorismus," dodala.

Jaroslav Zvěřina.Zatímco premiér je pro zachování schengenského prostoru, bývalý europoslanec Jaroslav Zvěřina v něm vidí selhání: „Západní Evropa pochybila již před lety, když přijímala utečence a vytvořila takovou tu podivnou subkulturu kulturně nepřizpůsobivých. Stále nás kritizují za naše Romy, ale když se podíváte na pařížská předměstí a některá anglická města, tak ta jsou dnes podhoubím teroristů. To si myslím, že byla chyba a ona to už před časem paní Merkelová přiznala, když řekla, že multikulturní model společnosti selhal. Ten její výrok si pamatuju, ale teď najednou otvírá dveře Německa všem…, to je neuvěřitelný obrat a nevím, jak si ho vysvětluje a zdůvodňuje svým lidem. Útok ukázal, že bezpečnostní složky to nejsou schopné mít pod kontrolou. Uvědomte si, že už útok na pařížskou redakci (letos v lednu) ukázal, že se jim v zemi pohybuje střelivo, zbraně, vycvičení lidé. Francouzi by přece měli vědět, že jim tam létají granáty a výbušniny. Je to třeba brát jako selhání bezpečnostních složek s tím, že svoboda bude ohrožená, že nás budou víc kontrolovat, zavřou se hranice, ubude volného evropského prostoru. Myslím, že nic jiného, než hranice zase uzavřít, nezbývá. Zřejmě nejsme schopni v schengenském prostoru bezpečnost zajistit. Už nesmíme být tak benevolentní, a to ani nesouvisí se současnou migrační vlnou, protože to už tady ti vycvičení teroristé byli. Ale přijímat lidi bez toho, aniž bychom si ověřili, co jsou zač, to vůbec nechápu, jak k tomu v Evropě mohlo dojít a já doufám, že to tímhle už skončilo. Tohle všechno je výsledek jisté politiky a něco se musí změnit, jinak tu nebude bezpečno. Jsme ve válce proti terorismu, ale nechováme se podle toho."

Sledujte ON-LiNE
Denik.cz ZDE

"Jsem šokován. Terorismus je blízko a nezná hranic," uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola. "Netuším, zda útočníci byli islamisté nebo jen chtěli, abychom si to mysleli. Ale věřím, že tento útok probere evropské elity z jejich snu o bezpečné multikulturální Evropě a začnou pro bezpečí obyvatel něco dělat," vzkázal hejtman.

"Je to tragédie," reagoval senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa, "ale doufám, že tato tragédie změní postoj německé kancléřky Angely Merkelové a vedení Evropské unie k bezprecedentní migrační vlně," doplnil.

Za výsledek války, kterou vede radikální islamismus, označil pařížský útok jihočeský poslanec Zdeněk Bezecný. "Je pro nás důležité, abychom přesně pojmenovali nepřítele v tomto boji. Cílem teroristů je především destabilizovat evropskou společnost a přinutit ji, aby se sama vzdala hodnot, na kterých stojí. To nemůžeme dopustit," řekl.

"Jsem zdrcen, je to naprostá šílenost," vyjádřil se k útokům také rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. "Je vidět, že terorismus nezná hranice a že se nás snaží zastrašit naprosto bez jakýchkoliv mezí. Tomu musí naše civilizace odolat, nejde přistoupit na strach, který teroristé šíří. Zaregistroval jsem, že někteří dávají tyto útoky do souvislosti se současnou migrační vlnou. To spolu ale nesmí souviset. Před takovými názory bych velmi varoval," dodal rektor.

Radka MaxováUpřímnou soustrast pozůstalým vyjádřila jihočeská poslankyně za hnutí ANO 2011 Radka Maxová z Tábora. "Jsem otřesena tím, co se ve Francii stalo. Jsem ráda, že Česká republika má jedny z nejpřísnějších pravidel pro příjem uprchlíků. Je to bohužel obrovské varování pro všechny politiky jak u nás, tak ve světě, kteří mají otevřenou širokou náruč pro příjem uprchlíků a mylně si myslí, že Evropa, její demokracie a hodnoty nemůžou být ve vyspělém světě ohroženy, natož napadeny," zmínila Radka Maxová

Jiří Návara, v revoluční době v Táboře spoluzakládal OF a usedl hned v prvním zastupitelstvu a byl i místostarostou Tábora: "Důležité je se nad tím zamyslet. Samozřejmě, že to je hrozný a zaslouží to odsouzení. Je to ale stejně hrozný jako každá jiná netolerance, ať to byl nástup bolševismu nebo nacismu či jiných netolerantních hnutí. Já si myslím, že islám v současné době prodělává to, co prodělávala křesťanská víra v 15. století. Největší jeho problém je, že ho nepostihla sekularizace. Tedy oddělení jejich vlastní ideologie od věcí státoprávních. To zabrzdilo vývoj islámu, dovedlo to islámské země a věřící k frustraci, protože náboženská dogmata aplikovaná na vědu, vzdělání a řízení státu zabrzdila rozvoj těchto zemí. Když se sami na sebe podívají, jsou to nedemokratické, zaostalé země, většinou žijící z chudoby nebo neefektivního využívání surovin. A když se podívají na Evropu nebo jiné země, které víru od zbytku života oddělily, tak tu frustraci jistě musí mít. Nedostává se jim informací a to vše je pro extrémizmus a násilí živnou půdou. Když se podíváme na současnou migrační vlnu, která s tím souvisí, určitě přijde na přetřes, ale je třeba se zamyslet, co nám přináší náš blahobyt, kdy se pro nás dítě stává zátěží a Evropa s natalitou 1,4 dítěte na jednu ženu se ocitla v době největší slávy Říše římské, ovšem přesně na hraně jejího úpadku. Je dobré se zamyslet, zda evropská idea o svobodě a demokracii přežije. Současné útoky bych ale neoznačoval za válku, ta vypadá jinak, stačí se podívat na válečné dokumenty. Trochu mne mrzí naše netolerance, já si myslím, že bychom se na to měli podívat víc objektivně, bez emocí. Spousty lidí, kteří jdou Evropou, jsou vyhnanci nedemokratických režimů a 20 procent z nich jsou velmi žádoucí pro náš ekonomický růst. Jistě, ekonomičtí migranti tady budou mít problém. Že jsme součástí jednotné Evropy, by mělo být na prvním místě a pokud nebudeme schopni drobných ústupků ve prospěch této jednoty, může se stát, že nás uchvátí například velké Rusko nebo někdo jiný velký. Pak si budeme trhat vlasy, že naši otcové volili samostatný československý stát. Důležité je také si uvědomit, že jsme na Středním východě pomáhali živit velmi autoritativní totalitní režimy tím, že jsme jim ze socialistického Československa dodávali zbraně."

Sociální sítě jsou zahlcené komentáři k nelidskému útoku ve Francii, kdy zemřelo již téměř 140 lidí a v zemi vládne krizový stav. V listopadu, který máme spojený se svobodou, neboť před 26 lety nám otevřel svět a mezi Západem a Východem zbořil bariéry, se země opět uzavírají do svých hranic. Kritické komentáře ale nespadají teď jen na bedra sebevražedných islamistů, ale především na hlavy politiků Neměcka, Francie i USA.

Policejní mluvčí Miroslav Doubek je šokovaný. "Je to strašlivá událost, děsivá. V současné době nemohu za policii říci více, to už není na mě, takováto událost je už záležitostí vyšších míst. Situaci samozřejmě sleduji v médiích," řekl k atentátu.

Jiří Fišer.Shodou okolností v pátek Tábor navštívil francouzský velvyslanec v ČR, se kterým se setkal i táborský starosta Jiří Fišer: "Hovor se samozřejmě stočil i na aktuální situaci ve Francii. Netušil jsem, že za několik hodin se v Paříži odehraje tato zavrženíhodná šílenost. Teď v sobotu v 8.18 hodin není známo, kdo se ke krvavému teroru hlásí, ale je jasné, že se radují ti všichni, kteří mají zájem o eskalaci a vyhrocení současného napětí v Evropě," vyjádřil se pro Táborský deník Jiří Fišer.

Poslanec Miroslav Kalousek z Bechyně na Fcb nabádá - nepropadněte strachu: "Otřesný a zbabělý útok na bezbranné civilisty má jediný cíl - šokovat a destabilizovat demokratickou společnost. Obětem patří naše modlitba, teroristům náš spravedlivý hněv. Strachu podlehnout nesmíme. Kdybychom podlehli strachu, byli bychom slabší a odporný útok na lidské životy by slavil úspěch. 

Eva Opičková, která má do Paříže letět koncem ledna, nejspíše odřekne svůj zájezd. "Vůbec se mi tam nechce, nejspíš nepoletíme. Čekám, že teď začnou všichni pranýřovat ty, kteří sem pouští uprchlíky," říká mladá žena.

Své řekl i Petr Janovský, který procestoval přes dvacet zemí. "Rozhodně bych teď necestoval do Paříže. Podle mě se teď lidé určitě nepohrnou nikam, kde se shromažďují davy turistů i místních. Je strašné, co se stalo, ale je spoustu více přelidněných míst, kam mohli například umístit bombu. Třeba útok na Eiffelovu věž by francouzskou morálku zničil úplně," myslí si devětadvacetiletý cestovatel.