Nakolik vážná situace je v Egyptě co se týče turistů, co lze očekávat a jak moc jsou ohrožené lokality, kde tuzemští egyptologové pracují? „Káhira je teď město zmatku, tam bych nyní opravdu neletěl,“ říká 33letý Marek Dospěl z Českého egyptologického ústavu (na snímku), který studoval i na Jihočeské univerzitě.

Jaké jsou podle vás opravdové příčiny situace v Egyptě?
Tu hlavní bych pojmenoval jako obrovskou frustraci lidí, především z životních podmínek, které se rok od roku zhoršují. Sám tam nejezdím tak dlouho, abych měl delší perspektivu, ale od starších kolegů, kteří mají s Egyptem 30–40 letou zkušenost, vím, že životní podmínky obyčejných lidí, zvlášť od 90. let, se pořád zhoršují. Velká frustrace lidí pramení z toho, že nemají kontrolu nad tím, co se děje kolem.

Čí je to vina, že se ty podmínky zhoršují?
Přestože Egypt měl v 60. a 70. letech ekonomicky slušně našlápnuto a po válkách s Izraelem, zvlášť v 80. letech, se dělaly obrovské projekty, budovala se infrastruktura a armáda, i HDP rostl, lidé z těch peněz neviděli vůbec nic. A to vše kvůli nepředstavitelné korupci. To, čeho jsme byli svědky během posledních 20 let, byl jednoznačný trend, že ti, co jsou chudí, ještě více chudli a bohatí ještě více bohatli. Možná, že důvody dnešní situace nejsou vůbec politické. Že by lidé byli otráveni z toho, že je to víceméně diktátorský režim? Obyčejným lidem takové věci většinou nevadí a Egypťané jsou velice trpěliví. Ale co je moc, to je moc. Vždyť asi 20 procent lidí v Egyptě žije pod hranicí chudoby a dalších 20 procent na této hranici, to je hrůza.

V čem vidíte největší rizika tamní situace?
Že se v dohledné době nenastolí nějaký pořádek. Chaos, který tam dnes panuje, z toho jde strach. Je to hrozně nebezpečná situace. Jsme svědky toho, že opozice má konečně nějakou tvář a formuluje požadavky. Známe především ty obrázky z Káhiry, z hlavního náměstí. Tam je to poměrně civilizované a spořádané. Ovšem co se děje v jiných částech země i hlavního města, to je taky otázka. Vzhledem k tomu, že po celém Egyptě nefunguje internet a omezené je i mobilní spojení, těžko získat přesnější informace. Vždyť ústředí Al-Džazíry bylo obsazeno a státní televize pracuje na objednávku.

Mohou se v Egyptě poměry změnit k lepšímu, nebo k horšímu?
Horší to pochopitelně může být vždycky. Ale i pokud dojde k nějaké změně ve vedení země a pokud někdo začne skutečně dělat nějaké reformy, dá se očekávat druhá vlna trošku jiné frustrace. Až lidé zjistí, jak je to všechno na huntě a že ze dne na den všechno není lepší. Je tu riziko, že lidé jsou teď příliš euforičtí a možná že budou očekávat příliš mnoho.

Je tam nyní pro turisty bezpečno?
Záleží na tom kde. Rudomořská letoviska jsou víceméně stranou tohoto dění. Ale kdyby propukl ozbrojený konflikt nebo se současná situace protahovala, tak by to bylo nebezpečné i tam. Ale pro ty, kdo létají do Káhiry: je to teď město zmatku, tam bych nyní opravdu neletěl. Neví se, kam se to pohne. Uvidíme, co se stane, pokud se uskuteční pochod k prezidentskému paláci.

Když jste tam několikrát byl, cítil jste se tam bezpečně?
Já jsem se nikdy neocitl v situaci, kdy bych se bál. Někdy ale člověk prostě nemá dobrý pocit, když jde uličkami v menším městě, ale to může být jenom tím, že je cizinec. A znám lidi, kteří mají neblahou zkušenost, že po nich někdo házel kamením. Turistické lokality ale obvykle střeží policie nebo armáda, zvlášť po krvavých událostech z 90. let.

Jak se může krize v zemi dotknout české egyptologie?
Myslím, že to může mít vliv. Ale není to otázka jenom toho, jestli se změní vláda. Celá administrativa zahraničních výzkumů je citlivá věc a z nemalé části se zakládá na osobních stycích. Je otázka, pokud se změní politická garnitura a obmění se posty v památkové péči, jaký to může mít dopad na konkrétní pracoviště, třeba ta naše v Praze a v Káhiře.

Jsou vaše lokality ohrožené?
Je otázka, jestli se v brzké době nastolí nějaký pořádek a jestli bude vůbec možné tam výzkumy provádět, protože za pár týdnů tam měla začínat naše jarní expedice v Abúsíru, ale teď tam samozřejmě nikdo nejede. Další bohužel smutná věc je, že se na těch lokalitách rabuje. Jsou to organizované gangy, které se vloupávají do hrobek a provádějí vlastní divoké vykopávky na lokalitě ve dne v noci. K tomu došlo ze soboty na neděli a v neděli; teď už je to snad pod kontrolou. Ale v Abúsíru došlo k tomu, že zloději vnikli do všech zamčených hrobek. Jsme ve stavu, kdy se zjišťuje rozsah škod, co bylo ukradeno a poškozeno. Naštěstí je tam kolega, který to každý den obhlíží a znovu se všechno zavírá. Na místě jsou už i ozbrojené jednotky.