První pracovní setkání posledního roku mandátu současné sestavy v zastupitelstvu má na programu opět teplárnu. Řeč by se mohla stočit i na plány E.ON, který vyslyšel nabídku trhu a chce svých 46,65 procent akcií Uniperu, pod nějž po rozdělení E.ON patří i táborská teplárna, prodat.

Teplárna Tábor.
Teplárna zlevnila, Bytes snad nezdraží

Zkomplikuje prodej ještě víc již tak komplikovaný vztah mezi městem a Uniperem? Starosta Jiří Fišer ani ředitel teplárny Tomáš Paur si to nemyslí. Teplárnu totiž ovládá dcera Uniperu, tedy Uniper Trend. „Alespoň v první fázi se zamýšlený prodej akcií teplárny určitě nedotkne,“ říká ředitel Paur. Starosta Fišer předpokládá, že pokud se něco změní, tak to budou jen jména v orgánech akciové společnosti Uniper, do níž vstoupí nový minoritní vlastník.

Ilustrační foto
Bytes teplo udrží za cenu vlastní ztráty

„Tak jak s Uniperem jednáme, nechtějí měnit žádné majetkové poměry k táborské teplárně. Podle mne se tedy změní pouze struktura vlastníka,“ dodal Jiří Fišer.

Přesto se mezi spoluvlastníky teplárny již dlouho chvěje půda a v pondělí zastupitelé budou hovořit o konkurenceschopnosti teplárny a také o původní akcionářské smlouvě. A to včetně možnosti jejího ukončení. Místostarostku Olgu Bastlovou, která má v kompetenci městský majetek, teď ale znervózňuje hlavně energetický trh.

Teplárna Tábor. Ilustrační foto.
Radní chtějí posílit pozici města v teplárně. Ve hře je vykoupení

„Ten je pochopitelně dravý a já vnímám, že odběratelé se snaží snižovat svoje náklady třeba i změnou dodavatele energie. Proto chci vědět, jak je teplárna připravená čelit tomuto dravému trhu,“ vysvětluje Olga Bastlová v reakci na skutečnost, že výrobci v některých krajích republiky již přímo oslovují společenství vlastníků a vyzývají je k opuštění centrálního vytápění. Toho se Tábor obává.

Jednatel Bytesu Ondřej Semerák tak situaci přirovnává ke dvěma mlýnským kamenům, mezi něž se Tábor dostal. Jedním jsou akcionáři teplárny, druhým obyvatelé.

Na svých stránkách E.ON zveřejnil, že se rozhodl přijmout nabídku společnosti Fortum na převzetí 46,65% jeho podílu v Uniper SE. E.ON ho prodá za 3,76 miliardy eur. Fortum je finská energetická společnost.

Ilustrační foto.
Odměny z teplárny skončí na účtu