Kvůli nim a vysokým odměnám členů managementu společnosti Jihočeské nemocnice. Tehdejší předseda představenstva Jihočeských nemocnic Martin Bláha v té době stavěl totožné luxusní chatyi pro svého přítele hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) a jeho spolustraníka a náměstka Jaromíra Slívu. Čtvrtou tehdy nabídl současné hejtmance Ivaně Stráské, která koupi odmítla.

Podle zjištění Respektu Martin Bláha ten svůj nabízí přes inzerát za 15,5 milionu korun, přičemž před kolaudací měl mít hodnotu 4,6 milionu. A znovu se kvůli tomu ozývají hlasy, poukazující, že když si díky Zimolovi přišel během osmi let v čele nemocnic na 37 milionů, nabídl mu luxusní chatu za pouhých 4,7 milionu. Jakou má faktickou hodnotu, je prý zřejmé při prodeji.

„Pan Zimola zaplatil za dům jeho nákladovou cenu, protože od počátku jsme při výstavbě postupovali společně a nebylo našim cílem prodat si to mezi sebou za tržní, ale za nákladovou cenu,“ uvádí i nyní Martin Bláha, proč a jak pomohl kamarádovi k milionovému majetku. „My jsme prostě jen stavěli společně,“ vysvětluje. Navíc jeho dům, který je nyní na prodej, prý vyšel v nákladech na víc, a sice na sedm milionů, má větší pozemek a není u cesty. Zvýšení ceny navíc vysvětluje tím, že hodnoty realit rostou všude. Zvláště u Lipna.

Exkluzivitu lipenské přehrady nám potvrdil Jiří Kahoun z českobudějovické realitní kanceláře Fortuna reality: „Jezero je jedinečné, jinou podobnou lokalitu už v Česku nemáme. Mohu doporučit každému, kdo má možnost zakoupit tam byt či pozemek, aby neváhal a šel do toho. Věřím, že pražské ceny se stanou u Lipna realitou.“