Prostor pro kreativitu se rozhodl tanečníkům Jihočeského divadl (JD) poskytnout umělecký ředitel baletu JD Lukáš Slavický. K vytvoření krátké choreografie se přihlásilo devět tanečníků. „Vyžaduje to vybrat hudbu, kostýmy, světla, nasvícení,“nastiňuje šéf baletu, co to obnáší. Žádné téma či zadání tanečníci nedostali. „Bylo to na nich úplně celé, nechtěl jsem je limitovat. Šlo o to vytvořit vlastní dílo,“ doplňuje Lukáš Slavický.

Petr Kotlár byl navržen na Českého lva.
Nabarvené ptáče bojuje o Českého lva

Ve středu 5. února se koná Balet Extra #3, kde uvidíte výsledné práce. Ty budou samozřejmě jiné, než na předchozích dvou speciálních večerech. Jednu z choreografií také přichystal také sólista baletu Zdeněk Mládek, držitel celostátní Ceny Thálie za rok 2009 v oboru balet.

SMEKÁM PŘED CHOREOGRAFY

Zdeněk Mládek vytvořil již v minulosti pro soubor baletu Jihočeského divadla pár choreografií, přesto se za choreografa nepovažuje. „Měl jsem potřebu si to vyzkoušet. Je to profese nesmírně náročná a smekám před každým, kdo se jí věnuje naplno,“ říká. „Pod pokličku“ nahlédl několikrát i jako asistent hostujících choreografů, a to např. u Jana Kodeta nebo Petra Zusky, který pro balet JD právě chystá novou premiéru Rádio svobodná Bystrouška. „Právě zkušenosti a uplatnění na tomto poli mě posunuly nesmírně dopředu,“ vzpomíná umělec vděčně.

Honza Janda hraje a zpívá u Komerční banky. Vystupuje také v kavárnách i na svatbách.
Muzikant z ulice od Komerční banky: Hraji, co se mi líbí

Zdeňka Mládka baví už proces samotného vymýšlení vystoupení. „Alfou a omegou je pro mě smysl toho celého. Potřebuji vědět, proč to dělám,“ vysvětluje. Vše musí pasovat dohromady – koncept, název, kostýmy, světlo hudba i pohyb. Po dokončení vystoupení zažívá Zdeněk Mládek osvobozující pocit. „Následující den je ale tato euforie pryč, překryjí ji pochybnosti o tom, zda to vše bude vůbec fungovat.“

DŮLEŽITÍ TANEČNÍCI

Pro Zdeňka Mládka je důležitý výběr tanečníků, kteří jsou komunikačním prostředkem vůči divákům. „Pokud si divák odnese alespoň nějaký pocit, věřím, že jsme společně udělali dobrou věc,“ míní. Spolupracovníky si vybírá velmi pečlivě. „Přistupuji k nim pak s úctou a respektem, vážím si jejich času a energie, kterou do toho vkládají,“ líčí. S nimi si pak užívá často odlehčenou atmosféru při zkoušení.

Hra Pod sněhem v Jihočeském divadle.
Jihočeši vezou nejlepší kusy do Prahy

Sám ve svém kusu nevystupuje. „Nedokázal bych se soustředit na obě dvě role současně. Jednu z nich bych musel šidit, což nechci,“ vysvětluje Zdeněk Mládek.

NÁPAD DÍKY DCEŘI

Při vlastní tvorbě jako tvůrce získává inspiraci z poslechu hudby. Tentokrát to však bylo jinak. „Nápad jsem dostal náhodou, když jsem se díval na svoji malou dceru, jak si hraje,“ vypráví a pokračuje:„Bylo to s prostěradlem, ze kterého si udělala plášť.“ Dceřino počínání zdokumentoval a fotku upravil. „Její výsledná podoba pro mě byla tím prvním impulsem právě pro tuto tvorbu. Snoubila se zde víra v dobro, které si každý nosíme v sobě, a stopa, kterou tím můžeme po sobě zanechat,“ přibližuje svůj nápad.

Představitelka Emy Destinnové Božidara Turzonovová přijede s výročním pořadem.
„Božská Ema“ Božidara Turzonovová se vrací

Balet Extra začíná ve středu 5. února v 19 h. Příspěvek Zdeňka Mládka bude prý bezmála osmiminutovou záležitostí na mírně upravenou hudbu Philipa Glasse. V choreografii Angel Dust vystoupí pět tanečníků. „Kostýmy jsem se snažil vytvořit jednoduché, ale zároveň současné,“ přibližuje vystoupení Zdeněk Mládek. Za důležité považuje pohodlí tančících.

„Jsem rád, že nás Lukáš Slavický vyzval k vytvoření tohoto speciálního večera, tím projevuje důvěru ve svůj soubor. Obohatí tím jak tanečníky a tvůrce, tak také diváky,“ uvažuje Zdeněk Mládek.

Program
Lorenzo Rufo: The other day it rained hard the ground soft
Rosa Maria Pace: Mujer
Sotirios Panagoulias: Fragmental
Sebastiano Mazzia: Tančila jsem
Zdeněk Mládek: Angel Dust
Tereza Szentpéteryová: Man’s World
Tereza Szentpéteryová: Podle Tebe
Dále v programu večera zatančí: Shino Fuji, sólová variace z baletu Sylvia a Mai Iwamoto, sólová variace z baletu Coppélia