Martin Svatek, člen českého reprezentačního týmu kuchařů a šéfkuchař táborského hotelu Dvořák, se spolu se třemi svými kolegy vydal do zámoří, aby velvyslancům zemí z celého světa naservírovali ryze českou kuchyni.

Nezklamala. Ověřené recepty na světové jazýčky zabraly. „Vždycky a všude má největší úspěch kachna s bramborovým knedlíkem a zelím,“ říká Svatek, který v kuchyni OSN podával i červené zelí dle receptu své babičky: zvláštní chuť mu přidá višňový džem a jako zahušťovadlo se používá perník.

Bramborové knedlíky ale daly mistrům v Americe zabrat. „Na jejich přípravu se používají starší brambory, ale tam v podstatě neexistují, oni si je neskladují. Ty jejich mají nízký obsah škrobu, proto nám moc nešly,“ vysvětluje kuchař a dodává, že tak na řadu musela přijít improvizace. Místo šišek vyrobili koule, které trochu připomínaly bosáky. Problém byl ale i s hrubou moukou. Tu kuchyně v OSN v zásobě také neměla. Protože nevypomohla ani známá dětská krupička, šla do knedlíků kukuřičná mouka.

Týden české kuchyně v New Yorku, který byl zároveň rozloučením s českým předsednictvím Evropské unii, byl přístupný i veřejnosti. Tak se stalo, že na českou kachnu dorazila i Ája Vrzáňová (bývalá krasobruslařka) se svými přítelkyněmi. Nadchla je pórková polévka i závěrečný koláč.