První vánoční program začíná v krajském městě Českobudějovickým adventem v sobotu 24. listopadu. Hned první den vás čekají stánky, bruslení a kulturní program. První kapela, která na náměstí Přemysla Otakara II. zahraje, budou Poutníci. V neděli 25. listopadu přijede do Netolic na Prachaticku paní Zima. Poslední listopadový večer budou v Táboře na Žižkově náměstí rozsvěcovat strom.

NETOLICE
Jakoby byla z ledu a sněhu. Taková je paní Zima, která tradičně přijíždí do Netolic na Prachaticku před adventem. Tentokrát je příjezd naplánován na neděli 25. listopadu. Paní Zima dorazí na 17 hodinu. Netoličtí nenechali nic náhodě a na slavnostní den připravili program už od 15 hodin, kdy bude na náměstí tradiční řemeslný trh ale také hudební vystoupení.

ČESKÉ BUDĚJOVICE
„Ochutnejte kouzlo Vánoc.“ Takový je slogan konceptu Českobudějovického adventu. Atmosféru si budete moci vychutnat všemi smysly. Letos nově z ptačí perspektivy z věže, kam si můžete vzít i občerstvení, tyčící se nad ledovým kluzištěm. Pro velký úspěch budete moci i letos bruslit po ledě kolem Samsonovy kašny. Bruslení i trhy začnou na náměstí v sobotu 24. listopadu.

Tipy Deníku24. 11. v 18 h Poutníci
1. 12. v 16. 30 rozsvěcení vánočního stromku
5. 12. v 17 h Přílet anděla
6. 12. v 18.30 h Naďa Urbánková
11. 12. 20.30 h Strong Coffee
12. 12. v 18 h Slza
13. 12. v 17 h Honza Janda
14. 12. v 17 h Adéla Jonášová
20. 12. v 18.30 h Petr Dopita


PÍSEK
Desítky řemeslníků nabídnou vlastnoručně zhotovené výrobky na oblíbených vánočních trzích, které se konají v okolí děkanského kostela v Písku od 14. do 16. prosince. Nakoupit bude možné např. ručně vyráběné svíčky, šperky, vitráže, hračky, keramiku, předměty ze skla a mnoho jiného rukodělného zboží. Trhy provází pestrý doprovodný program: tradiční jihočeská zabijačka, staročeský harmonikář, loutkový Vánoční příběh, dětská adventní akademie, kovárna, ručně poháněný kolotoč řezbáře Matěje, Kamarádi z Pískoviště aj. Chybět nebude ani tradiční trdelník, vánoční punč, medovina, originální chlebové placky chačapuri a jiné pochutiny.

TÁBOR
Všechny návštěvníky tradičního vánočního trhu naladí na sváteční notu bohatý program, který zhlédnou na táborském Žižkově náměstí v sobotu a v neděli 8. a 9. prosince. Od sobotní 9. hodiny budou k vidění ukázky vánočních zvyků, jako je lití olova, ale i tradiční uměleckořemeslné výroby. K poslechu zahraje mírně rozverná kapela Péro za kloboukem a komediantská kapela Kontušovka. Vánoční atmosféru dotvoří mihotavý svit svíček, vůně svařeného vína a cukroví. Děti se zabaví na pohádkovém kolotoči a také v dílničkách nebo potulné loutkové divadlo Víti Marčíka. Chybět nebudou ani nebeští andělé. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se koná už v pátek 30. listopadu od 17 h na Žižkově náměstí.

STRAKONICKO
Hned 1. prosince se budete bát. Strakonicemi totiž v 17 h projde 150 čertů z Horního a Dolního Rakouska. Vánoční strom bude slavnostně rozsvícen na druhý den v 17.30 h, předcházet mu bude kulturní program s videomappingem, divadlem a koncertem. Ve stejný den strom rozsvítí i ve Vodňanech v 17 hodin. Strakonice čeká pět vánočních koncertů v domě kultury.

KRUMLOVSKO
Ježíšek už netrpělivě čeká na dopisy! Do speciální poštovní schránky na náměstí Svornosti můžete od 2. prosince, se o půl šesté večer rozsvítí vánoční strom, můžou děti dávat dopisy Ježíškovi. Schránka bude týden, do neděle 9. 12., na zvoničce u stromu. V 15 hodin bude otevřen Ježíškův poštovní úřad u Zlatého Anděla a v 16. hodin na náměstí přijede Bílá paní, která si schránku vybere a dopisy Ježíškovi doručí. O druhé adventní neděli, 9. prosince, můžete zajít do Regionálního muzea v Českém Krumlově na Papírovou adventní dílnu. Adventní lidový jarmark u Stifterů se na dvorku Památníku – rodného domu Adalberta Stiftera v Horní Plané koná v sobotu 1. prosince od 10 do 17 hodin.

JINDŘICHŮV HRADEC
Hlavní adventní trh oživí centrum Jindřichova Hradce o víkendu 8. a 9. prosince. Konat se bude tradičně jak na náměstí Míru, tak na druhém a třetím nádvoří zámeckého areálu. Právě na zámku bude k trhu připravený i celovíkendový doprovodný program včetně historických tanců či živých zvířat v ohradě na nádvoří. Po celou dobu adventu budou také na hradeckém náměstí dřevěné prodejní stánky.