Dotaz: Žiji na venkově v domě s velkou zahradou. Můj soused chová domácí zvířata, hlavně slepice. V plotu mezi našimi pozemky je několik děr, kterými slepice lezou na můj pozemek. Několikrát jsem souseda upozorňoval, aby plot opravil. Má podle zákona povinnost plot opravit?

Odpověď: Jak už to u sousedských sporů bývá obvyklé, ze všech řešení je nejlepší rozumná dohoda. Při vzniku takové dohody vám ale určitě může být nápomocný nový občanský zákoník, který ohledně sousedských práv stanoví jasná a srozumitelná pravidla. V extrémním případě se můžete obrátit na soud.

Opravy plotu

Pokud jde o opravu plotu, pak občanský zákoník stanoví vyvratitelnou právní domněnku, že ploty mezi dvěma pozemky jsou společné, jde o tzv. rozhradu. To by znamenalo, že byste povinnost udržovat plot měli jak vy, tak i váš soused, 
a na jeho opravě byste se měli podílet oba. Když jeden rozumnou a potřebnou opravu, mezi něž nepochybně patří odstranění děr, provede na vlastní náklady, může na druhém žádat zaplacení poloviny.

Tato domněnka ovšem může být v konkrétním případě vyvrácena, pokud okolnosti svědčí o tom, že plot patří výlučně jednomu z vlastníků pozemku. Pokud tedy plot prokazatelně soused postavil sám a v minulosti se o něj staral jen on, má podle zákona povinnost jej udržovat v dobrém stavu. To platí zejména, pokud vám špatný stav plotu působí nějaký druh újmy.

Co se týká sousedových žádostí o přístup na váš pozemek k odchycení domácích zvířat, obecně platí, že mu tento přístup musíte umožnit. Pokud vám ovšem jeho zvířata způsobí na pozemku nějaký druh škody, máte právo na její náhradu. Když navíc zvířata sousedovi utíkají opakovaně a z jeho zavinění, můžete na něm jistě požadovat, aby podnikl nutná opatření k nápravě tohoto stavu.

Odpovídá František Korbel, advokát advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners