"Vždy jezdíme do školy autobusem, ale tentokrát jsme si řekli, že se projdeme. Slyšeli jsme cestou kolem Jordánu divné praskání a najednou vidíme, jak po hladině pluje dodávka. Vzal jsem mobil a natáčel, dokud nezmizela pod vodou. Ještě se klepu, ale co teprve ti řemeslníci!" popisuje svědek, žák deváté třídy nedalekého Gymnázia Pierra de Coubertina Jakub Kolibík ze Sídliště Nad Lužnicí.

Jako první na místo přiběhl během asi dvou minut městský strážník Jiří Koblasa, následoval bleskový příjezd hasičů, po chvíli dorazila policie a záchranná služba. Všichni příhlížející včetně složek IZS si oddechli, že v autě nikdo nebyl a že samovolně jedoucí dodávka nikoho nesrazila před mateřinkou. Navíc si počínala ohleduplně i co se týče majetku. Cestou nenabourala ani míjící osobní vozy, ani zídku, okap, lampy, stromy.

"Vše je v pytli. Měli jsme v autě elektronické vybavení, vrtačky, lisy, všechen vercajk. Jak se to stalo, nevíme. Zaparkovali jsme před budovou, zatáhli brzdu, dali rychlost, stočili kola a najednou je auto ve vodě," říká majitel soukromé topenářské firmy, který si nepřál být jmenován. I on cítí úlevu, že se nikomu nic nestalo. "Beztak to kolega zařídil, abych vše koupil nové. Je pravdou, že auto jsem si chtěl novější pořizovat, tak mě to donutí," bere po chvíli věc s decentním úsměvem. Autu končila technická způsobilost v lednu.

Na místo zamířili potápěči z Českých Budějovic a začalo se s vyprošťováním. Přivolaní potápěči si chválili viditelnost, auto doputovalo do hloubky deseti metrů. Při uvazování nafukovacích vaků, které mají auto nadlehčit však nastaly komplikace. Dodávka se ve vodě přetočila na střechu. Přivolaný jeřáb, jenž má vozidlo přitáhnout a následně ho z vody Jordánu vyzvednout, tak na svou funkci přes hodinu čekal. Když už se "ke slovu" dostal, muselo se s vyzvedáváním auta postupovat velmi pomalu. Po každých deseti centimetrech se čekalo, až voda z auta vyteče. Po dlouhých pěti hodinách v chladném a deštivém počasí je akce u konce a tranzit míří rovnou do "důchodu".

"Problém byl v tom, že mělo auto přes tři a půl tuny a dalo potápěčům zabrat. Tým musel několikrát převazovat vzduchové vaky, než ho pořádně srovnal a mohl ho vytáhnout z vody. Z vozu naštěstí nevyteklo mnoho provozních látek. Ty, co na hladině zůstaly, byly zachyceny nornou stěnou a odstraněny. Ke kontaminaci vody v nádrži tak nedošlo," zhodnotil velitel zásahu Marek Sedláček.

Vzhledem k tomu, že auto nikomu nic neudělalo ani nic nepoškodilo, předá policie případ odboru životního prostředí v Táboře. Když voda zůstane neznečištěna, hrozí majiteli podle vedoucího odboru Jana Fišera pouze úhrada zásahu. Ten vyčíslí hasiči až po skončení akce, ale náklady půjdou ze státních peněz.

Na Táborsku se dle ředitele hasičů Petra Hojsáka případy utopení auta příliš nestávají. U Jordánu jde o první případ od jeho bagrování a ani v minulosti hasiči nevzpomněli, že by se něco takového stalo. Automobil sjel do vody na Táborsku naposledy letos při tragické nehodě v Dobronicích u Chýnova, loni hasiči lovili auto z rybníka Koberný v Plané nad Lužnicí.

Autor: David Peltán