Spolu s kolegy ze Slavňovic, Rataj nebo Bechyně a Všeteče oslavili dobroničtí dobrovolní hasiči 130. výročí založení svého sboru. Slavnostnímu nástupu přihlížela celá vesnice. Společně se bavili až do večera. 

Jejich starosta Zdeněk Bárta během svého úvodního slova před nastoupeným sborem zabrousil do hluboké historie hasičství až došel do 19. století, kdy sbory na území Rakouska – Uherska začaly rychle po sobě vznikat. Nejstarší český sbor založili ve Velvarech roku 1864 a již za dvacet let jich v zemi fungovalo téměř osm stovek. Včetně toho dobronického, který založili v roce 1885.

Velkou prověrkou připravenosti zdejšího sboru se stal požár v na začátku padesátých let. „Toho roku 1954, 18. září, dochází k požáru stodoly u domu číslo popisné jedna, v plamenech se kvůli samovznícení ocitla stodola se stroji a veškerým dalším vybavením. Celková škoda dosáhla 117 tisíc korun československých," připomněl starosta Zdeněk Bárta velký zásah jejich předchůdců.

Svoje schopnosti současníci prověřují především při povodních. Prvním velkým testem se stal rok 2002, kdy se Lužnice rozlila daleko do svého okolí a několik lidí odtrhla od spojení s vesnicí. Hasiči dlouho bojovali o záchranu mostu přes řeku, který k nim vedl. „Několik dnů se snažili odvrátit to nejhorší. Ale v noci patnáctého srpna svůj boj o most prohráli. Na základě zkušeností z těchto povodní jsme v roce 2007 založili zásahovou jednotku a v roce 2011 jsme pro ni pořídili cisternu, na níž v rámci oprav členové odpracovali více než 600 brigádnických hodin," říká Zdeněk Bárta s tím, že o dva roky později tuto cisternu vyměnili za vůz pozdější výroby.

Podobně jako v jiných vesnicích, i tady mají hasiči v rukou nejen bezpečnost místních obyvatel, ale také jejich kulturní život. Každý rok například pořádají hasičský bál. Sami se pak zapojují do hasičských soutěží.
V současné době v obci se stovkou obyvatel slavnostní hasičskou uniformu může obléci 50 lidí a u zásahové jednotky patnáct. Jak naznačil starosta obce Jiří Kodad, ze skříní ji vyndají zase za sedm let, kdy vesnice oslaví 800 let od svého vzniku. Jejím prvním v historických pramenech zmiňovaným majitelem se v roce 1322 stal Diviš z Dobronic.

Součástí sobotní sešlosti bylo i ocenění dlouholetých členů sboru. Medaili si převzal i nejstarší vysloužilý hasič Karel Černý, jemuž už je přes devadesát let. „To jsem byl hodně mladý kluk," říká ke svým začátkům u sboru. Oceňuje, že díky němu získal v životě novou společnost lidí se stejným zájmem. „Měli jsme dobrý kolektiv," pochvaluje si oceněný senior.