Průzkum nadace Dobrý anděl, která podporuje onkologicky nemocné děti a rodiče a závažně nemocné děti i na Táborsku, potvrdil, že každého zasáhla pandemie nového koronaviru jiným způsobem i intenzitou.

Ředitelka nadace Dobrý anděl Šárka Procházková vysvětlila, že onkologicky nemocné děti či rodiče pocítili jen minimum změn. „Ve světě karantény de facto žijí neustále, situace naopak ovlivnila život pacientům s cystickou fibrózou, dětskou mozkovou obrnou či autistům,“ upřesnila Procházková.

POSUN LÉČBY

Nejznatelněji se to projevilo v odsunu plánovaných rehabilitací či terapií. „Posunuli nám operaci kyčlí, lázeňský pobyt i rehabilitaci, díky kterým Matěj dělá pohybové pokroky,“ přiblížila Jana Deslerová, maminka šestiletého chlapce s dětskou mozkovou obrnou. Situace se rodin dotkla i finančně. Asi polovina výraznou změnu nepocítila, protože vede skromný život.

OCHOTA POMÁHAT

Každý 10. rodič se rozhodl dočasně přerušit zaměstnání, aby neohrozil zdraví nemocného dítěte či partnera. Někteří přistoupili na zkrácený úvaze či přerušili podnikání. „Počet nově registrovaných Dobrých andělů, kteří podporují rodiny vážně nemocným, je nižší než obvykle. Přesto je neuvěřitelné, že v době krize se najdou lidé, kteří chtějí pomáhat,“ dodala Šárka Procházková.

NEJTĚŽŠÍ JE PSYCHIKA

„Máme velký strach. Jakákoli infekce může totiž způsobit našemu dítěti těžké zdravotní následky,“ reaguje na situaci Michaela Kořínková, maminka dvouleté Elenky, která má cystickou fibrózu.

Se synem Radečkem, který se potýká od narození s onemocněním střev je Tereza Tůmová již dva měsíce na chalupě, aby ho ochránila před virem.