Pro běžce z Tábora

Již 12. ročník novoročního běhu kolem Sídliště nad Lužnicí pořádá spolek kondičních běžců Evy Pláničkové pod záštitou Městského úřadu odboru školství a tělovýchovy v Táboře. Prezentace závodníků bude od 12 hodin zítra u Hotelu Relax u Drsů. Děti se postaví na start ve 13 hodin. Kilometrový rekreační běh zahájí muži a ženy v půl druhé odpoledne. Hlavní pětikilometrový závod odstartuje ve 14 hodin. Poběží se podle pravidel atletiky a na vlastní nebezpečí všech závodníků. Startovné do hlavního závodu je sto korun, kdo si chce zaběhnout jen rekreační běh zaplatí padesát korun a děti vybíhají zdarma. Můžete se těšit na věcné ceny pro první tři závodníky v každé kategorii. V restauraci je zajištěno pro účastníky občerstvení a bohatá tombola.

Pro Soběslaváky: vrátil se anděl a nové hřiště pro seniory

Do Soběslavi se vrátil anděl. Ten, kdo se pohyboval 10. prosince v parku u kostela sv. Marka, mohl vidět letícího anděla. Byl to však anděl kamenný, který se vracel zpět na své původní místo. Z programu Ministerstva kultury zaměřeného na regeneraci městských památkových rezervací a zón byly zrestaurovány dva náhrobky z průčelí kostela. Pískovcové sochy s příměsí vápence už sešly časem a narušily je povětrnostní podmínky. Opravu už tedy potřebovaly. Náročná byla i manipulace s nimi. Největší obavy měli řemeslníci o hlavu a křídla anděla.

U domu pro seniory v Soběslavi vybudovali nové hřiště, které financovala Nadace ČEZ. Pro místní obyvatele tu tak vzniklo šest cvičebních prvků, na kterých si mohou zdokonalovat svou kondici. Zařízení, které na hřiště vybrali, konzultovali s Rehabilitačním ústavem v Kladrubech, to také potvdila ředitelka Senior domu Zina Petrásková. „Dva stojany jsou určeny pro protažení horních končetin, je zde překážková dráha vhodná na nácvik chůze, dva rotopedy a žebřiny. Slavnostní otevření plánujem až na rok 2015," řekla o nové stavbě. Hřiště bude sloužit převážně uživatelům domova, ale bude otevřené i pro veřejnost.

Pro milovníky přírody bude výstava ve Veselí nad Lužnicí

Správa CHKO Třeboňsko připravila k 35. výročí vyhlášení chráněné krajinné oblasti její rekapitulační výstavu, která rok po roce zachycuje nejdůležitější události, které se z pohledu ochrany přírody v našem regionu staly. Nalezne zde také krátké shrnutí období před jejím vyhlášením.Výstava bude zahájena 13. ledna, vernisáž se uskuteční od 17 hodin, úvodem promluví Josef Hlásek, bývalý vedoucí CHKO Třeboňsko. Výstavu můžete vidět až do 3. února v aule SOŠ ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí. Doprovodný program připravili studenti školy. Přístupná bude v pracovních dnech od 8 do 16 hodin.

Autor: Lenka Pospíšilová