„Do uzavírky jsme jezdili nakupovat jedině do Jindřichova Hradce, kde jsme navštívili rovnou i další obchody, například Jysk, Pepco a další. Nenapadlo mě jet do Pelhřimova i přesto, že to máme stejně daleko jako do Jindřichova Hradce. Práci mám v místě bydliště, tudíž mi odpadá starost přejíždění z okresu do okresu,“ vysvětlila.

S nakupováním je to ale pro ni teď složitější. „V Kamenici nemáme tak široké spektrum výběru služeb a obchodů, jako je tomu v Jindřichově Hradci. Věřím tomu, že mnohým lidem tato uzavírka dost zkomplikuje život. V případě nutnosti - zdravotní péče, pohotovosti… bychom jeli do Pelhřimova, abychom okres neopustili,“ zamýšlela se Radka.

Bošilec na rozhraní tří okresů

Uzavírku okresů mohou pociťovat i místní v Bošilci na Budějovicku. Vesnice se nachází poblíž Jindřichohradecka a Táborska. Lidé z Bošilce na Českobudějovicku jezdili například nakupovat do Veselí nad Lužnicí do Tesca či Penny. Odsud to mají asi 7 kilometrů. Teď jsou odkázaní na bošilecký obchod na návsi nebo na velké obchody v Českých Budějovickách vzdálených zhruba 30 kilometrů.

Policejní kontroly na hranicích okresů budou do středy benevolentní. Lidé se zatím můžou prokázat například mailem od zaměstnavatele.
Lidé nesmí za hranice okresů. Podívejte se, kde a co kontrolují policisté

„Jezdila jsem do Veselí do Tesca na nákupy, ale uzavírka mi nevadí, máme v Bošilci obchod a jinak velké nákupy dělám v Budějovicích, kde i pracuji. Jsem nyní na homeofficu, ale tak dvakrát týdně se dostanu do Budějovic," poznamenala místní obyvatelka Jitka Stibůrková.

Denis Prosenc z Veselí nad Lužnicí z Táborska jezdí za prací do Bošilce na Budějovicko, kde má obchod. „Já jsem rád, že třeba přijde více lidí na nákupy a budu mít větší kšefty. Zatím jsem nebral více zboží, když budou lidé chodit do obchodu více, tak budu brát třeba více pečiva,“ zmínil. V pondělí ráno nepozoroval, že by se do obchodu přihrnulo více zákazníků. „Dnes je to první den. Místní chodí nakupovat pravidelně a občas zajde i někdo ze sousedního Dynína," řekl.