Hodně horko, a nejen kvůli počasí, bude v následujících týdnech řidičům, kteří vyrazí na trasu České Budějovice – Dolní Dvořiště. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) chystá opravu vozovky mezinárodní silnice I/3 v úseku Bukovec (Kamenný Újezd) – Holkov.

Krajský úřad povolil dopravní omezení od zítřka. Podle Niny Ledvinové, tiskové mluvčí ŘSD, se zahájení prací plánuje na 17. května. „Jedná se o opravu, kde dojde k výměně asfaltového souvrství,“ přibližuje chystané práce Nina Ledvinová a dodává, že předpokládaná doba prací je čtyři až pět týdnů. Dopravní omezení jsou zatím povolena do konce května.

Hlavní změna čeká na ty, kteří pojedou z Českých Budějovic k rakouské hranici. U Kamenného Újezdu budou muset před mimoúrovňovou křižovatkou Štilec odbočit na Český Krumlov. A zpět k silnici I/3 přijedou přes Horní Třebonín. Na mezinárodní tah se dostanou u Holkova.
V opačném směru se sice pojede po I/3, ale s dopravními omezeními a ve zúženém pruhu.

Ilustrační foto.
Další uzavírka ochromí Strakonice. Už od pondělí 14. května

Nové semafory se objeví již tento týden na silnici, která spojuje České Budějovice a Český Krumlov. Řidiči se jich dočkají na nepřehledné křižovatce u Rájova, kde se odbočuje na Horní Třebonín. Instalované budou kvůli objížďce, která souvisí s opravami mezinárodní silnice I/3 na tahu České Budějovice – Dolní Dvořiště.

Opravy mezinárodní silnice přivedou do obcí v okolí další automobily kvůli objízdným trasám.Zdroj: Deník

Mnohé řidiče čeká kvůli pracím na I/3 buď zpoždění nebo zajížďka. Mezinárodní silnice se totiž stane načas jednosměrnou. Od rakouských hranic se sice pojede po I/3 do Českých Budějovic, ale s omezeními. Z Českých Budějovic na jih ale zmíněnou oklikou přes Horní Třebonín. Podle řidiče Stanislava Kysely, který jezdí služebně z Velešína do Českých Budějovic i několikrát denně, bude na objížďce problematický hlavně průjezd Třebonínem, kde jsou nepříjemná zúžená místa. Zkušený řidič upozorňuje, že navýšený provoz bude velkou zátěží i pro místní obyvatele.

Ani ten, kdo zůstane na hlavním tahu a pojede na České Budějovice, ale nebude ušetřen zpoždění v kolonách. Protože řidiče čekají i tady dopravní omezení a někteří určitě budou hledat náhradní trasy, třeba přes Římov. Římovský starosta Miroslav Slinták ale připomíná, že i v Plavu a Doudlebech, kvůli úpravám komunikací nebo kanalizace, brzdí řidiče semafory.

„Pokud to půjde, budeme hledat i jiné možnosti. Třeba pojedeme v časné ranní době nebo v pozdním odpoledni. Asi bude nutné si přivstat,“ naznačil s úsměvem další možnost, jak se vyhnout dopravním komplikacím Stanislav Kysela.

Veřejná linková doprava bude při nadcházejících pracích dále jezdit po silnici I/3 a provoz autobusových zastávek Střítež a Ráveň, rozcestí bude podle Hany Brožkové z oddělení informací krajského úřadu zachován.