Strouhanka osmažená na másle, opražené ořechy či rozinky namočené v rumu. Pekařky využily všelijaké zlepšováky, aby právě jejich štrúdl zachutnal všem co nejvíce. A konkurence byla veliká. Na sobotním Sezimáckém štrúdlování ve Spektru okusila devítičlenná porota i návštěvníci tento moučník na osmadvacet způsobů. Všem ale nakonec nejvíce lahodil štrúdl, jehož nejdůležitější ingrediencí bylo pivo.
Blanka Kratošková peče ráda a často, a to se jí bezesporu vyplatilo. Její štrúdl si získal oči i chuťové pohárky poroty. Nejraději sice peče moravské koláče, protože tatínek pochází z Moravy, ale štrúdl umí výborně. Na soutěž se také poctivě připravila. Vzorek neupekla na první pokus: „Byl až na třetí pokus, protože první jsem pomazala máslem, druhý zase vajíčkem, a ten se mi líbil víc. Tak jsem upekla třetí a do něj ještě přidala oříšky," popisuje poctivou přípravu Blanka Kratošková, která také ochutnala jablečný moučník soupěřek.

„Ochutnala jsem štrúdly, co se mi líbily. Bylo jich asi sedm. Je fakt, že už jsem úplně přeštrúdlovaná a přeslazená. Víc bych jich už snad ani nezvládla. Koštovala jsem při pečení a pak ještě tady. Měla jsem tady také favorita, protože to byl štrúdl s křehkým a heboučkým těstem. Úplně se rozplýval na jazyku. Komu jsem ale dala hlas, neprozdradím," směje se Blanka Kratošková a v náruči drží čtyřletou vnučku Natálku.

Zdravé variace

Poprvé se do soutěžě přihlásila Božena Nováková ze Sezimova Ústí: „Do štrúdlu k mouce přidávám vanilkovou hrašku. Je to vlastně bezlepková hrachová směs. Zvyšuje nutriční hodnotu jídla," poradila Božena Nováková, jak mlsat zdravěji.
K ní se s radami přidává i Ivana Fišerová z Tábora: „Přidávám strouhanku, kterou udělám nasucho na pánvi nebo máčím jablka do vína."      

Vlaďka Valešová z Tábora a Hana Vitásková z Košice zase sází na rozinky namočené v rumu nebo opražené vlašské ořechy. Každopádně se shodují: „Štrúdl by měl mít více náplně, než těsta. Hlavně musí pečení člověka bavit a pak i všem chutná."

V devítičlenné porotě měl místo i Táborský deník. Usedla v ní šéfredaktorka Alena Šatrová: „Ač se to zdá na první pohled jednoduché, ochutnat 28 vzorků dá pořádně zabrat. Už v polovině jsme štrúdly hodně zapíjeli, přestože jsme ochutnávali jen malé kousky. Na štrúdlu paní Kratoškové jsme se shodli s velkou převahou," zhodnotila.

Pivní štrúdl Blanky Kratoškové

• Těsto na dvě nohy štrúdlu
Ingredience:
• 300 g hladké mouky
• 125 g ztuženého tuku
• 1 vejce
• 4 lžíce vody
• 2 lžičky octa
• 1 dc světlého piva

Postup:
• Vše smícháme a vypracujeme hladké těsto, které vložíme do ledničky na dvacet minut vychladit.

• Poté smícháme nastrouhaná jablka se skořicí, cukrem a vanilkových cukrem, přidáme rozinky a ořechy (podle chuti každého).

• Těsto rozválíme a osmažíme strouhanku, kterou rozprostřeme na těsto, přidáme náplň.

• Nyní stačí zabalit, pomazat vajíčkem a vložit do předehřáté trouby.