„Například ulice Charonne, kde bylo podle zpráv zabito asi osmnáct lidí, je klidná čtvrť. Chodím tam na koncerty, do barů, je tam vždy spousta lidí," popsala Martina Provázková a doplnila, že teroristé si místa svého útoku pečlivě vybírali. „Dobře věděli, kde zaútočit. V těch čtvrtích se i v noci pohybuje hodně lidí. Tyto části Paříže jsou přitom mírumilovné, není to tak, že by zde výrazně převažovali příslušníci nějakého etnika. Žijí tu pospolu všechny národnosti v míru. Právě tady by útoky nikdo nečekal," podotkla studentka.

O tom, co se dělo na severu Paříže asi pět kilometrů od domu francouzské rodiny, u níž Martina od září po dobu jednoho roku bydlí, se dozvěděla z vysílání zpravodajské televize. „Z ulic sice byly slyšet sirény, ale Paříž je i v noci relativně hlučné město, a tak tomu nikdo nepřikládal veliký význam. Například členové rodiny, u které bydlím, se o všem dozvěděli až ráno. Stejně jako jejich příbuzná, která bydlí dokonce jen pár metrů od místa útoků. Prý byla doma, večeřela, poslouchala hudbu. A o tom, co se stalo, se dozvěděla až z televizního vysílání," popsala Martina Provázková.

Ta ještě večer volala domů do Česka své sestře, aby uklidnila rodinu. „Nikdo doma ale o tom, co se děje v Paříži, ještě nevěděl. Mamka už spala a taťka jakožto učitel byl zrovna se svými žáky na cestě z Londýna. Volala jsem mu a mluvili jsme o tom, co se stalo. I o tom, že možná budou mít problémy kvůli přísnějším opatřením na hranicích se do Londýna dostat," vyprávěla studentka.

Martina Provázková, která nyní pobývá ve Francii společně s dalšími studentkami Jihočeské univerzity Martinou Krčkovou, Veronikou Geyerovou a Michaelou Dandovou, se má domů vrátit na vánoční svátky. „Rodiče by byli nejradši, abych se sbalila a hned odjela domů. Ale já se v této době nechystám okamžitě odjet domů, musíme počkat, co přinesou další dny. To by se musela vystěhovat celá Paříž," vyjádřila studentka své odhodlání ve francouzské metropoli zůstat. „Jen doufám, že se bezpečnostní opatření na hranicích ještě výrazně nezpřísní, abych se mohla v pořádku dostat domů na Vánoce a pak se sem zase vrátit na druhý semestr," doplnila.

V permanentním strachu podle Martiny Pařížané nežijí, přestože nynější útoky nebyly první, které město ochromily. „Žádná zvláštní, ponurá atmosféra tady nepanuje ani po lednovém útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo, lidé žijí normálně své životy. Teď náladu v ulicích neznám, protože respektuji doporučení zákazu vycházení," odhadovala v sobotu ráno studentka, podle níž by se však mohla ve městě zpřísnit bezpečnostní opatření. „Například když jdete do muzea, ochranka vám sice prohledá batoh, ale nikdo třeba nikdy nezkoumal obsah láhve, kterou v něm nosím. Co kdybych tam místo vody měla nějakou chemikálii? Ani v různých klubech nejsou opatření kdovíjak přísná. Diskotéky sice hlídají vyhazovači, ale já třeba chodím na různé undergroundové koncerty, kde nikdo nikoho nekontroluje," dodala Martina Provázková.