Uprchlickou krizi řeší nyní všechny státy v Evropě. Lidé mají strach, protože se na nejstarší kontinent denně dostanou stovky běženců z Východu. Česká republika posílá nyní do Maďarska k hranicím své vojáky, aby pomáhali zvládat těžkou situaci. Jak se ale ukazuje, cestovní kanceláře si na nezájem o dovolenou v Maďarsku nemůžou stěžovat.

„Zájem o zájezdy je stále velký. Jenom o Budapešti klienti nyní více pochybují. Zájezdy do lázní se prodávají bez problémů. Víme, že lidé, kteří tam byli, neměli žádné problémy a nic je neomezovalo," říká za cestovní kancelář Comett Lenka Tomancová.

Sárvár a Bük fürdő:• Sárvár je lázeňské město, v jehož okolí vyvěrají dva léčivé prameny. Od jednoho z hraničních přechodů, kde se policie potýká s největšími nepokoji (Horgoš-Röszke), je Sárvár vzdálený vzdušnou čarou téměř 250 kilometrů.
• Bük fürdő leží jen kousek od Sárváru. Po silnici je přechod Horgoš-Röszke vzdálený od tohoto města 365 kilometrů.

Zákazníci Comettu si prý na nic nestěžují, celníci je na hranicích sice kontrolují, ale chovají se k nim slušně. Ve srovnání s minulými lety Comett pokles zájmu až na malé klopýtnutí vůbec nepociťuje. „To bylo pouze na chviličku, když propukly největší nepokoje na nádraží v Budapešti. Někteří lidé mají strach, ale stejně si potom uvědomí, kde lázně leží, jak daleko od hranic jsou, a že to není na trase uprchlíků, takže se bát nemusí," myslí si Lenka Tomancová.

Tisíce lidí ročně

Přestože některé cestovní kanceláře v republice hlásí úbytek svých klientů kvůli uprchlické krizi, na Táborsku se lidé od své dovolené u Maďarů odradit nenechají. Největší zájem pravidelně bývá o lázeňská města Sárvár a Bük fürdő.

„O Maďarsko je u nás hodně veliký zájem. Řekl bych dokonce, že možná i vyšší než obvykle. A jestli není vyšší, tak je určitě stejný jako minulý rok. Řádově do Maďarska zamíří tisíce lidí z celé České republiky ročně," odhaduje Jaroslav Kučera, mluvčí Čedoku.

Strach z cesty do Maďarska nedávají najevo ani zákazníci cestovní kanceláře Firo-tour, přestože na tuto zemi cestovka necílí. „Pokles zájmu jsme nezaznamenali. Dá se říci, že je stejný jako v minulých letech a nic se nezměnilo. Obecně je poptávka hlavně po termálních lázních a ne po poznávacích zájezdech," soudí Zuzana Machoňová za pobočku v Táboře.

Nepodlehnout hysterii

Sjednáváním zájezdů do Maďarska se kromě Firo tour předně nezabývá ani cestovní kancelář Fischer. Ani ta ale neztratila své klienty.

„Do Maďarska jezdíme jen okrajově. Lidé slyší především na termální lázně. Úbytek v souvislosti s uprchlickou krizí nás ale nepostihl," souhlasí s kolegy z ostatních cestovek Radek Chalupník za Fischer.

Táborské cestovky mají na zákazníky štěstí, ne všude v republice jsou ale tak odvážní. Nejmenovaná cestovní kancelář z Kojetína na Moravě totiž řešila koncem září nepříjemnou situaci. Měsíce dopředu organizovala zájezd do maďarského lázeňského města Harkány, ale postupem času, když se situace kolem utečenců zhoršovala, přišel zájezd o drtivou většinu klientů. Podle vedení kanceláře byl prý důvodem jejich odmítnutí již zaplaceného zájezdu strach o vlastní bezpečnost.

Harkány totiž leží poblíž maďarsko chorvatské hranice u městečka Donji Miholjac. Zákazníci nezměnili svůj názor ani poté, co je český majitel maďarského hotelu ubezpečil, že v tého lokalitě se s žádnými uprchlíky dosud nesetkal.

Autoři: Veronika Gigalová a Kateřina Šímová