Současná moderní žena postávání u plotny moc nefandí, zejména mladé bezdětné dívky se ke kouřícím hrncům nehrnou a první krůčky ke kulinářskému umění podstupují až když není zbytí. Výjimkou je třiadvacetiletá Ivana Kolářová z Tábora. Vaří denně.
Ivana našla ve vaření tak velkou zálibu, že se nezdráhala utkat v celorepublikovém klání. S receptem inspirovaným světovou hvězdou kuchyní Jamie Oliverem dokonce soutěž I Love Food na festivalu Foodparade v Praze vyhrála. Hlavní ingrediencí pokrmu byla dýně a porota ho vyhodnotila jako nejlepší ze stovky konkurentů.
Třetí ročník festivalu se konal na začátku září. Jeho letošní novinkou byla amatérská kuchařská soutěž I Love Food, v níž soutěžící měli za úkol připravit originální recept, jehož základní a povinnou surovinou byla dýně. Když pořadatel vyhlásil kuchařské klání, přihlásila se i amatérská kuchařka Ivana Kolářová. A to s netypickým dýňovým salátem.
„Recept jsem střelila od oka. Inspirovala jsem se Jamie Oliverem, který dýňový salát měl s pečenou kachnou. Tu jsem z něj vyjmula a nechala základ, který jsem doplnila o sezamová semínka, mátu, limetkovou zálivku a další ingredience. Před odesláním jsem ho doma ani nezkoušela, to až později," říká.
Netypickou přísadou salátu byl koriandr. Podle Táboračky se svět dělí na lidi, kteří ho nenávidí, a na lidi, kteří ho naopak milují.
Tisíce ochutnávačů
„Recept jsem pak po přihlášení zkoušela asi čtyřikrát, až jsem měla od chilli popálenou pusu. Večer před soutěží jídlo ochutnal i můj přítel, kterému chutná všechno. Vůbec ale nekoukal nadšeně a nakonec pokrm ani nedojedl. Poprvé za celou dobu mého vaření. Brečela jsem, ale do soutěže jsem nakonec, byť se strachem, šla," vypráví kuchařka.
Na festivalu bylo přes deset tisíc návštěvníků, kteří chodili kolem soutěžících a mohli jim kdykoli do vaření zasáhnout a ochutnat. Porota vybírala bezmála ze stovky zaslaných receptů.
„Všichni nad mým receptem kroutili hlavami a divně se tvářili. Mistr kuchař Radek Jakubec mi vyčetl vše, co jsem dělala. Přijela jsem na soutěž se salátem a styděla se, protože ostatní kuchařky vařily honosná jídla jako třeba mušle svatého Jakuba. Všichni si vezli své vypěstované bylinky, svoje nože a nástroje. Porota se mě ptala: Co jste si přivezla vy? Já? Jen rodinu," odpověděla studentka podnikání na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.
Vedla originalita
Zásadní podmínkou klání byla originalita pokrmu a dodržení limitu na přípravu v délce 90 minut. Dýňové polévky pohořely. Ivana Kolářová vsadila na první pohled na jednoduchý salát.
Porota ocenila zejména vyváženost chutí, práci se surovinami i nadšení kuchařky. „Chtěla jsem, aby v receptu hodně vynikla dýně, kterou se ostatní snažili spíše zakamuflovat. To mi asi pomohlo. Pro nás, soutěžící, byla vítězem dusíkem dělaná dýňová zmrzlina, která nakonec získala cenu diváků," objasňuje Ivana, která vyhrála speciální mikrovlnou troubu, mixér a další věcné ceny. Její recept navíc bude zařazený v chystané kuchařce a vítězka povede v listopadu kurz vaření o šesti chodech.
„Když mě vybrali z těch skoroprofíků, myslela jsem si, že je to nějaká legrace. Byla jsem nejmladší, nezkušená. Měla jsem pocit, že tam máma někoho chytila pod krkem a k mému vítězství mi tak pomohla," vtipkuje.
Ivana Kolářová začala vařit před pěti lety a před dvěma si z kuchaření udělala koníček. „Mamku vaření moc nebavilo, ale opakem byla babička z tátovy strany. Lákalo mě taky to zkusit, a tak jsem začala. Před dvěma lety mi sestra koupila kurz u Chefparade, kde jsem nyní vyhrála. Od té doby jsem ale kurzů absolvovala několik," popisuje svoje začátky.
Doma štíhlá studentka vaří denně a je kvůli tomu ochotná vstát třeba ve čtyři ráno. Na Vánoce peče cukroví pro celou rodinu, ve spíži má vlastnoručně vyrobené těstoviny i doma upečené pečivo. Polotovarům ani za mák nevěří.
„Baví mě to, protože nikdy nic neuvaříte stejně. Záleží na počasí, vlhkosti místnosti, surovinách. Největším mým kritikem je mamka, která je upřímná. Mám radost, že lidem chutná," říká Ivana, jež samotná nejvíce holduje pokrmům z dravých ryb.
Prozradila, že nejčastěji „vaří" sýrové koláče, nyní se ale soustředí na sezonní pokrmy z červené řepy, hub, brambor, zelí a kopru, pro nějž se nadchla. Její přítel Jan Pohan pak oceňuje těstoviny.
„Sýrové koláče jsou dobré, ale Ivančiny lasagne z vlastního těsta nemají konkurenci. Je super mít doma takovou kuchařku, to je jasné," pochvaluje si na závěr spokojený strávník Jan Pohan.
Dýňový salát podle Ivany Kolářové
Ingredience na 4 porce:
1 máslová dýně,
1 dýně hokkaido (vydlabaná, oloupaná a nakrájená na větší měsíčky)
3 jarní cibulky (bílá část nakrájená na jemné plátky, zelená nať nasekaná na jemno do dresinku)
půl lžičky nastrouhané
skořice
1 lžička semínek koriandru
1 až 2 sušené chilli
papričky
velký svazek čerstvé máty
velký svazek čerstvého
koriandru (1/3 nasekat
na jemno do dresinku)
1 lžička klasických sezamových semínek
1 lžička černých sezamových semínek
olivový olej
sůl a pepř
Dresink:
2 limetky
1 velký stroužek česneku
1 čerstvá červená chilli paprička
1 lžička sójové omáčky
olivový olej
1 lžička sezamového oleje
1 lžička třtinového cukru
Na doplnění:
pár plátků prosciutta,
40 g pecorina (sýr)
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 stupňů. V hmoždíři rozdrtíme sušené chilli papričky se skořicí a koriandrovými semínky, solí a pepřem. Nakrájenou dýni vložíme do pekáče a polijeme lehce olivovým olejem, zasypeme připravenou směsí koření a promícháme rukou, aby byla dýně všude řádně namarinovaná.
Dýni v troubě pečeme asi 20 až 30 minut. Na povrchu musí být křupavá a uvnitř šťavnatá. Bílý sezam krátce opražíme na suché pánvi a necháme vychladnout. Černá sezamová semínka nepražíme.
Na dresink smícháme šťávu ze dvou limetek ve stejném poměru s olivovým olejem, přidáme sezamový olej, sójovou omáčku, utřený česnek, nastrouhanou chilli papričku, třtinový cukr, na jemno nasekanou zelenou nať cibulky, nasekaný koriandr a případně ještě dochutíme limetkovou šťávou.
Když je dýně upečená, vyjmeme ji z trouby, přidáme k ní lístky máty a koriandru, promícháme s dresinkem a posypeme plátky bílé cibulky spolu se sezamem . Pokrm ještě doplníme plátkem prosciutta a nastrouhaným pecorinem.
David Peltán