Přes 21, deset, pět anebo jen tři kilometry. To jsou délky, které si mohou lidé vybrat, pokud se zúčastní Budějovického 1/2Maratonu. Ten se koná již za 98 dní, tedy v sobotu 9. června. Budějovice se tak zařadí po bok Prahy, Olomouce či Ústí nad Labem, které tyto masové akce pořádají. Vždy přilákají veliké množství lidí.

Pořadatelé počítají pro první ročník závodů v jihočeské metropoli se zhruba dvěma tisíci účastníky. „Naším cílem je mít na soutěžní běhy 1400 závodníků, z toho je momentálně již třetina registrovaná. Na nesoutěžní běh máme předpoklad šest set lidí,“ řekl za pořadatele Jan Dopita.
Registrace již byla otevřena a akce má své internetové stránky www.budejovickypulmaraton.cz. Závod, který odstartuje na náměstí Přemysla Otakara II., bude nejdříve zahájen rodinným během. Jeho délka jsou tři kilometry a je tak určen skutečně pro všechny, vyrazit mohou i rodiny s kočárky.

Poté už se začne skutečně závodit. Jednotlivci mají možnost běžet deset kilometrů, hlavní závod – půlmaraton (21,0975 km) či štafetu, která je určena pro čtyři osoby (3 × 5 km + 1 × 6,0975 km).

Pořadatelé slibují, že dorazí i špičkoví atleti, chybět by neměli ani výborní běžci z Afriky. Ale závodit může skutečně každý, tedy pokud si přihlášku podá včas.

Půlmaraton chce absolvovat například i starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman, který maratony běhá. „Již teď se těším. České Budějovice jsou krásné město, bohužel tak trochu spící. Organizátoři PIM ho třeba probudí,“ řekl před časem starosta.

Určitě uvítá i to, že start bude na náměstí Přemysla Otakara II., aby lidé mohli vidět to nejatraktivnější. O zbytku trati zatím ještě není definitivně rozhodnuto, pravděpodobně by měla být dvoukolová, tak aby první kolo bylo přesně deset kilometrů. „Stále o tom jednáme, do konce dubna bude jasno,“ doplnil Jan Dopita.

Boršovský starosta například navrhoval, aby byl start a cíl na náměstí, dále by se mohlo běžet například Krajinskou či Lannovkou. „Nevynechal bych Stromovku, soutok a nábřeží řek, možná bych běžce pustil skrz pasáže – Slunce či Zvonu, nechal bych je proběhnout areálem Koh-i-nooru,“ vyjmenoval některé z možností Jan Zeman.

Část trasy by podle pořadatelů mohla vést parkem nebo jinou odpočinkovou částí, zbytek zajímavými částmi města například kolem památek a podobně. Mělo by se jednat o asfaltový povrch s minimem kostek, převýšení nejnižšího bodu a nejvyššího bodu na trase by nemělo přesáhnout zhruba čtyřicet metrů, šířka cesty má být kolem pěti metrů.