Na Štědrý den tak i tento rok světýlko rozzáří tisíce a tisíce domácností nejen v Čechách, ale i po celé Evropě, v USA a také v některých zemích Jižní Ameriky.

Krampas Lauf ve Vyšším Brodě poskytl děsuplnou podívanou.
OBRAZEM: Děsivé zubaté a rohaté příšery se za šlehání ohňů prohnaly kempem

Akci pod názvem ORF-Friedenslicht aus Bethlehem pořádá od roku 1986 rakouská televize ORF. Světlo, které přilétá s dětským vyslancem do Vídně, pak putuje dále do Lince vlakem. Na jih Čech ho pravidelně přivážejí hasiči, kteří ho přebírají od svých hornorakouských kolegů na hraničním přechodu v Dolním Dvořišti-Wullowitzu. 

Volba k převzetí plamínku padla letos právě na Sarah, protože se kromě distribuce poselství stará i o ukrajinské spolužáky. Ředitelka školy Sigrid Mayrová ji popisuje jako obzvlášť soucítící a pozornou žákyni, vždy připravenou pomáhat. "Prostřednictvím našich ukrajinských spolužákyň spoluzažíváme, co to znamená nemít mír," říká Sarah.

Sarah nám přiveze světlo míru.Sarah Noska je tím, kdo letos přiveze z Betléma světlo míru.Zdroj: Deník/ORF

Žije s otcem a mladší sestrou, maminka jí loni zemřela. Její volbě k převzetí světla tatínek Wilfried napřed ani nechtěl věřit. "Je mi vždycky velkou oporou, že byla vybrána k cestě do Jeruzaléma, znamená pro naši rodinu velmi mnoho," řekl tatínek pro OÖN.