Po tři páteční noci a následné víkendy bude například odříznut budějovický Dlouhý most od silnice v ulici Na Dlouhé louce. Její rekonstrukci chystá od 6. září Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Podle Tomáše Voráčka, vedoucího budějovického provozního úseku ŘSD, ale bude provoz na komunikaci přes pracovní týden omezen jen minimálně. Náměstek primátora Viktor Lavička však upozorňuje, že kvůli opravě se o víkendech odkloní i linky MHD.

Uzavírky o sobotách a nedělích se plánují od nadcházejícího víkendu také v Lidické třídě.

Ilustrační foto.
Ledenickou zúží výstavba dálnice

Akce v Lidické třídě uzavře poprvé už tuto sobotu a neděli úsek mezi náměstím Bratří Čapků a koncem Budějovic. O víkendech se chystají úplné uzavírky úseku až do konce září, podle toho, jak bude stavbařům přát počasí.

Společná investice kraje a města má vyjít na 26 milionů korun. Vedle vozovky se rekonstruují i dlažby nebo přechody. Hana Brožková z oddělení informací krajského úřadu zmínila, že na současnou etapu pak naváží další opravy v Lidické až po papírenskou vlečku. Objížďka je vedena přes Včelnou, silnici I/3 a Mánesovu ulici na Lidickou.

Velká víkendová omezení budou také spojena s rekonstrukcí vozovky v ulici Na Dlouhé louce. Rozsáhlou opravu za zhruba 20 milionů korun chce Ředitelství silnic a dálnic ČR zahájit 6. září večer. Při frézování vozovky a pokládce nového asfaltu nebude například možné od pátku večer a o víkendech projíždět od výstaviště k Dlouhému mostu a naopak.

Křižovatka Na Dlouhé louce v Českých Budějovicích.
Brzy odstartují práce v křižovatce Dlouhá louka, Husova třída

Podle Tomáše Voráčka, vedoucího budějovického provozního úseku ŘSD, bude zachován průjezd po Dlouhé louce ve směru sever – jih. Místo čtyř jízdních pruhů ale budou sloužit řidičům jen dva.

Práce se dotknou také budějovické městské hromadné dopravy, která pozmění o sobotách a nedělích trasy některých linek. Linky 1, 3 a 53 budou obousměrně třikrát v září o sobotách a nedělích odkloněny přes ulice Pražská a Strakonická a Husovu třídu. Linky 7 a 15 pojedou ulicí Na Sádkách.

Důvodem rekonstrukce jsou velké deformace asfaltu, ale nezmění se jen povrch vozovky. Podle náměstka primátora Viktora Lavičky z ulice Na Dlouhé louce přibude jeden odbočovací pruh do Husovy třídy. „Tím se zvýší průjezd aut směřujících na největší budějovická sídliště,“ říká Viktor Lavička a dodává, že práce se město snažilo usměrnit tak, aby se co nejméně dotkly veřejnosti. V pracovní dny se kvůli rekonstrukci v ulici Na Dlouhé louce jen omezí rychlost, průjezdná má být jako obvykle.

Ilustrační foto - uzavírka
Lidickou a Novohradskou v Budějovicích čekají uzavírky