Letos slaví Divadélko MÚZIKA dvacetileté výročí. Soubor, tenkrát s názvem Recitační a dramatický kolektiv, v roce 1991 založil při Středním odborném učilišti strojírenském spolu s nadanými studenty, učitel češtiny Miloš Smetana.

„První záměr byla poezie, tak jsme dělali poetické pořady. Hlavně texty mladých básníků, které byly mladým po chuti. Samozřejmě Wolkera i nějakou klasiku,“ vzpomíná na začátky vedoucí uměleckého souboru.
O několik let později divadélko dostalo nový název Poetické divadlo Spektrum, podle místa, kde mělo zázemí. „Název se ale studentům nelíbil a sami si v roce 2003 zvolili název současný, Divadélko MÚZIKA,“ dodává Smetana.

Soubor divadelníků má i po letech své prostory v budově kina Spektrum. Ke zkouškám jim třikrát v týdnu slouží klubovna stejně jako jeviště. Finančně je podporuje město.
Peníze padnou na potřebná líčidla, paruky či kulisy. Ty si vedoucí většinou maluje sám. Kostýmy si převážně půjčují. Ochotně jim vycházejí vstříc i z táborského divadla.

Nemusí si platit ani žádné techniky či osvětlovače nebo kulisáka. I ti patří mezi členy souboru. „Jde o moc šikovné studenty z COP. Jsou moje druhá ruka,“ pochvaluje si spolupráci s mladými lidmi Smetana. On sám je muž mnoha řemesel. Některé hry si sám napíše, vybere k nim muziku, udělá kulisy, hru narežíruje a herce i nalíčí.

Co ovšem není v jeho silách, je zastavit úbytek členů souboru, ke kterému pravidelně dochází každý rok v maturitním období.
„Je třeba vždy hledět na to, když chceme nějakou hru přetáhnout do další sezony, tak aby v ní nehráli právě maturanti, kteří s ohledem na přípravu k maturitám nemají čas na zkoušení divadla,“ konstatoval vedoucí s tím, že leckdy sami studenti se o divadlo připravit nechtějí a snaží se vydržet až do května.
Stává se, že kolektiv je oslaben i mimo maturitní období. Někdy je na vině špatný prospěch ve škole.

„To musím ke své lítosti studenta z divadla vyřadit nebo mu dát dištanc. Kvůli divadlu školu zanedbávat nelze,“ je kategorický a nesmlouvavý Smetana.
Těší ho pochopení rodičů, jejichž děti bydlí i mimo Táborsko. Své potomky na víkendová vystoupení či soutěže vozí a zase pro ně přijedou.
Divadélko MÚZIKA by samozřejmě nemohlo na takové úrovni fungovat bez velké podpory školy.
„Nelze nejmenovat ředitele Františka Kamlacha a jeho zástupce Miloše Blechu. Když je to možné, uvolňují nám žáky na vystoupení,“ upozornil na pochopení vedení školy Smetana. Bez mnoha jejich vstřícných gest by se mladí herci neherci nemohli pyšnit tolika úspěchy.

S pořadem Skládání ze staročeské milostné lyriky se dostali do celostátního kola. Potlesk škol sklidili s inscenací Čau, študente! a za nejúspěšnější inscenaci považuje Smetana Krále Lávru, kterého připravovali na celostátní soutěž.

V současné době sklízejí úspěchy s Doktorskou pohádkou od Karla Čapka. Studenti mají v repertoáru i pořad s texty Jiřího Suchého Jednou jsi dole, jednou nahoře, k němuž texty konzultoval Smetana přímo s autorem, když se společně sešli na jedné akci.
Divadélko může každou sezonu nabídnout standardně tři věci, ale výjimkou není ani pět „kousků“. Každoročně připravují tematická představení. Škoda jen, že na takový Májový večer poezie nepřijde více lidí. „Poezie prostě v dnešní době moc lidí nezajímá,“ posteskl si vedoucí. Zato Čertovské pohádky mají zájemců víc než dost. Při jejich představení ve Spektru bylo plno a stejně tak v mateřských školách.

Divadélko během sezony odehraje pro diváky na 16 přestavení. Kolik však nastudovali kusů celkem, vedoucí přesně neví, ale při jednoduchém výpočtu, když vynásobí roky existence divadélka, což je dvacet let, nejvíce pravděpodobným počtem nových děl dojde k číslu 61 inscenací. „To nepočítám Večery poezie, což jsou pořady mimo soutěž,“ dodává Smetana

Kolektiv divadélka představuje v současné době 23 studentů. Nejen ze sezimoústecké COP, ale i ze škol táborských. Mezi herci nechybí studenti gymnázia, průmyslové školy, táborského „areálu“ i škol základních.

„Na základní školu chodí i jedna z oceněných dívek za naprosto profesionální výkon v pohádce Kinkaš a král,“ upozornil Smetana na kvalitu svých svěřenců.
Hereckou průpravu v tomto divadelním spolku má i v současnosti herec Národního divadla Jan Novotný, kterého mohou diváci vidět nejen na prknech, co znamenají svět, ale i ve filmu.

„Stejně tak Katka Jandáčková, nyní úspěšná studentka konzervatoře,“ připomíná Smetana jména těch nejznámějších odchovanců. Podle jeho slov výčet známých jmen bude v budoucnu i nadále pokračovat. Zřejmě ale půjde hlavně o muže, protože vzhledem k zaměření školy, na níž jsou převážně chlapci, tvoří právě oni převážnou část členů spolku.
Momentálně se mladí herci intenzivně věnují zkoušení lyrického pořadu Pověz, kopretino!, a pohádce Kinkaš a král na motivy jedné ze slovenských pohádek Boženy Němcové.
Příští týden vystoupí soubor v kulturním domě v Milevsku s úspěšnou Doktorskou pohádkou Karla Čapka.

Úspěšné pořady Divadélka MÚZIKA
Jakou barvu má láska – poetický pořad z textů Vladimíra Remeše
Jak se pije ze studánky – z lyriky Františka Hrubína
O milionáři, který ukradl slunce – scénická úprava pohádky Jiřího Wolkera
Pošťácká pohádka – scénická úprava pohádky Karla Čapka
Doktorská pohádka – scénická úprava pohádky Karla Čapka
Skládání - pořad ze starší české milostné lyriky
Já, člověk – scénické zpracování básní E. Mieželaitise
Mocným předloženo, moudrým navrženo – scénická úprava bajek Jeana La Fontaina
Nebuďte melouni – scénická úprava bajek I. A. Krylova
Střepy a střípky – lyrický pořad z tvorby současných autorů
Jednou jsi dole, jednou nahoře – z textů Jiřího Suchého
Čau, študente! – scénické zpracování románu Bel Kaufmanové „Nahoru po schodišti dolů“
Před školou, za školou – příběhy ze školy a okolí podle knih Z. Konečného „Humor za katedrou“ a I. Samce „Škola je když…“
Král Lávra – scénická úprava satirické básně Karla Havlíčka Borovského
Můj generál – scénické zpracování satirického románu Karlludwiga Opitze
Vzorná hra o Dorotě, původně svaté – satira na námět Václava Laciny
O Sněhurce a Divousovi – původní pohádka M. Smetany
Anička a hastrmani – původní pohádka M. Smetany
Kdo se bojí hejkala – původní pohádka M. Smetany
Strašidla z Černého lesa – původní pohádka M. Smetany
Kinkaš a král – pohádka J. Bílkové na námět slovenské pohádky B. Němcové
„Kinkaš Martinko“ ve zpracování M. Smetany
Ožeň se, Ivane! – úprava komedie N. V. Gogola „Ženitba“
Pohádky o Honzovi – původní pohádky pro nejmenší diváky podle časopisecky vydávaných pohádek ze 60. let min. století