Sobotní odpoledne se neslo ve znamení tvoření. Maminky s dětmi si v Rodičovském centru Radost mohly vyrobit jednoduchá a hlavně ekologická krmítka pro ptáky. O ptácích a lesních zvířatech vyprávěla Míša Dufková a děti jí se zaujetím naslouchaly. „Přes zimu ptáčci potřebují naši pomoc. Někdo je ale krmí celý rok. To by se však nemělo, protože si zvyknou a nebudou si hledat potravu sami," varovala  přítomné.

Ukázky z přírody

Děti viděly  také ukázky shozů paroží srnců a daňků, překvapil je velký orlí pařát, kančí ohon či kopyto. I peří orla skalního, sojky či bažanta si prohlédly na vlastní oči. Sestry Zuzanka (2) a Anetka (6) Samcovy z Drhovic si během výkladu a tvořivé dílny stihly pohrát i v místním herně. Vyzkoušely jak odrážedla, tak i bazén plný plastových kuliček.

Když už všichni měli všechno připravené, vyrazili společně na  krátkou procházku. Nejenže do  klokotského lesíka nesli vyrobená krmítka, ale nezapomnělo se ani na divokou zvěř. Cesta výpravu dovedla za místní klášter ke zrekonstruované kapličce. Na stromy rozvěsili krmítka pro ptáky, do krmelce srnkám, zajícům, prasatům a dalším lesním tvorům přisypali tvrdé pečivo, mrkev, obilí, kukuřici a seno.

Návod na výrobu jednoduchých krmítek:

Na jednoduché krmítko, které je zároveň ekologické, potřebujete šikovné ruce, provázek, jehlu, nůžky, štětec, kukuřičné chlebíčky, šišky nebo recyklovatelné ruličky od toaletního papíru, med či lůj, ovesné vločky, kukuřičná a slunečnicová semínka, sušené ovoce jako například rozinky nebo brusinky, může být i nastrouhaný kokos. Jablka a mrkev nejsou vhodná pro ptáky, protože by přemrzly.

Připravte si směs ze sušeného ovoce, obilnin, vloček a kokosu. Odstřihněte kousek provázku, navlečte ho na jehlu a provlečte jej kukuřičným chlebíčkem, šiškou či ruličkou od toaletního papíru. Na konci zauzlujte a máte připravené závěsné očko na strom. Štětcem namočeným v medu potřete vámi vybraný základ (ruličku, šišku či chlebíček). A potom jej celý obalte v připravené směsi krmení.

Takto vyrobené jednoduché krmítko zavěste na nějaké vyšší místo, větev stromu, sušák na prádlo či plot. A už se můžete těšit na pozorování opeřenců. U nás se vyskytuje  několik druhů sýkorek, dlask, červenka, vrabec, pěnkava, střízlík, strakapoud, kos, čečetka, stehlík, strnad, čížek a mnozí další ptáci, kteří tady přezimují.

Autor: Lenka Pospíšilová