V pátek druhého června se totiž v ZOO Tábor uskutečnil druhý ročník projektu zoologických zahrad s názvem Noc snů, který se tradičně koná po celém světě první víkend v červnu. Akci, do které se letos zapojilo 282 zoologických zahrad a dalších organizací z 39 zemí, v Táboře opět připravily místní neziskové organizace ve spolupráci se zoologickou zahradou.

„APLA Jižní Čechy si pro letošek vylosovala šťastnou kartu a mohla pomoci koordinovat tuto krásnou akci, které se zúčastnilo kolem dvě stě padesáti lidí, rodin dětí se zdravotním postižením a zaměstnanců regionálních neziskových organizací. Všichni jsme si to společně moc užili, vážíme si této iniciativy a tímto děkujeme ZOO Tábor i za naše rodiny. Ceníme si také přátelské spolupráce s ostatními neziskovými organizacemi z Táborska a jsem ráda, že náš cíl je společný: pomáhat tam, kde je třeba,“ uvedla koordinátorka letošního ročníku Lucie Hnojnová z Aply.

Kromě nejrůznějších setkání se zvířaty si mohli letos účastníci zahrát tematické hry, ochutnat nevšední kulinářské dobroty v podobě speciálně upraveného hmyzu, v tvořivých dílnách si vyrobit výrobky se zvířecími motivy nebo se blíže seznámit s různými přírodninami. Příjemný večer ukončilo společné opékání buřtů a zpěv u indiánského týpí.
„Noc snů v současnosti pořádáme jako jediná zahrada v Jihočeském kraji, což je myslím velká škoda a pevně doufám, že se v budoucnu další zahrady v regionu přidají. Tento večer už tradičně v ZOO Tábor patří výhradě rodinám s handicapovanými dětmi, které si tak mohou v klidu užít neopakovatelné atmosféry podvečerní zoologické zahrady,“ podotkl hlavní zoolog Ondřej Kott a zdůraznil, že druhý ročník potvrdil sílu propojení zoo a neziskových organizací. „V tom je táborská Noc snů opravdu výjimečná. Velmi si vážím všech, kteří tuto akci pomáhají připravit,“ doplnil Ondřej Kott.

Filip Sušanka