Podle ředitele Úřadu práce v Táboře Pavla Kaczora takzvanou sKartu na Táborsku postupně do konce roku obdrží několik tisíc klientů. Letos je zavádí ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci sociální reformy.

„Myslím, že je to dobrý nápad. Jednak čerpání dávek přes složenky stojí čtvrt miliardy ročně, tyto peníze se ušetří, a jednak sKarta lidem přinese spoustu výhod a dalších možností," naznačil Pavel Kaczor.

SKartu obdrží ti, kteří jsou příjemci dávek státní sociální podpory, například maminky pobírající rodičovský příspěvek či přídavky na dítě, příspěvek na péči, dále i příjemci dávek pro zdravotně postižené nebo třeba klienti pobírající dávky v hmotné nouzi či podporu v nezaměstnanosti. „Nebudou ji ale potřebovat senioři pro výplatu důchodu ani lidé na nemocenské," vysvětlil ředitel úřadu práce.

Tím uklidnil i spoustu starších občanů, kteří se obávali hlavně zřízení karty. „Je mi přes sedmdesát let a už špatně chodím. Představa, že budu muset na úřadě stát frontu a nosit v peněžence další kartičku, mi přidělávalo starosti," svěřila se Táborskému deníku Božena Marková. Vyhovuje jí, že penzi dostane jako obvykle na poště v hotovosti a její manžel na bankovní účet.

Jako platební karta však bude fungovat i sKarta. „Peníze na ní budou chodit automaticky, bez toho, aniž by se o výplatu museli lidé hlásit," ozřejmil dále Pavel Kaczor s tím, že lidé s kartou budou moci normálně platit například nákup v obchodě nebo si s ní hotovost zdarma vybírat v bankomatu České spořitelny, u které je účet zřízen.

Poukázky na jídlo

Možnost platit a vybírat peníze budou mít také občané, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi. I když u nich existuje podezření, že by peníze mohli utratit v hernách či v barech, podle ředitele táborské úřadu práce ale nějakou hotovost u sebe mít musí.

„Hradí si například nájem za bydlení nebo nakupují v obchodech, kde nemohou platit kartou," uvedl Pavel Kaczor příklady, proč nelze riziko zneužití úplně eliminovat.

Upozornil však, že na bankovní účet jim úřad v případě podezření z nežádoucího nakládání s penězi může zaslat jen část sumy a zbytek mohou dostat v poukázkách na jídlo, jimiž lze nakupovat v obchodech pouze potraviny, ale již ne alkohol a cigarety.

Mimo jiné bude sKarta sloužit i jako identifikační průkaz pro zdravotně a tělesně postižené, kteří se dosud prokazovali průkazy ZTP a ZTP/P. Tyto průkazy si však handicapovaní nemusejí rušit. Jejich platnost potrvá až do konce roku 2015.

Úřad klienty vyzve

Pavel Kaczor dodal, že lidé se nemusejí bát ani toho, že by na zřízení karty zapomněli. Úřad jim poté, co bude jejich karta připravena k vyzvednutí, sám zašle dopis, v němž je k jejímu převzetí vyzve.

SKarty budou postupně všem klientům vyrobeny a vydány do konce tohoto roku. Ani v tomto směru není nutná žádná vlastní iniciativa klienta, veškerá administrativa padá na úřad práce. 

Zřízení sKarty krok po kroku

1. Kdo sKartu dostane – sKarty se vydávají příjemcům nepojistných sociálních dávek a dávek z oblasti státní politiky zaměstnanosti, tj. dávky státní sociální podpory, například maminky pobírající rodičovský příspěvek či přídavky na dítě, příspěvek na péči, dávky pro zdravotně postižené, dávky v hmotné nouzi, podpora v nezaměstnanosti. SKartu nepotřebují lidé, kteří dostávají důchod nebo nemocenskou.

2. Kde si sKartu vyzvednu – příslušný úřad práce každého člověka, který má povinnost zřídit si sociální kartu, kontaktuje písemně dopisem. Není třeba se o nic aktivně starat.

3. Kdy budu sKartu používat a kolik stojí – zřízení karty i vedení účtu u České spořitelny je zdarma. Karta bude aktivní hned poté, co uživateli přijde domů PIN. Jde o stejný postup jako při pořizování jakékoliv karty k bankovnímu účtu.

4. K čemu sKarta slouží – na sKartu budou chodit sociální dávky a dávky z oblasti státní politiky zaměstnanosti. Lidé ji mohou používat jako kartu platební, to znamená, že s ní lze vybírat z bankomatu nebo platit v obchodě. Kromě toho sKarta plní funkci identifikační, například se s ní mohou prokazovat ti, kteří mají průkaz ZTP či ZTP/P. SKarta umožňuje navíc i službu „cash back", tj. výběr hotovosti v obchodě, který akceptuje platební karty. Klient tak není ve svém přístupu k hotovosti omezen jen sítí bankomatů.

5. Co bude s sKartou, když přestanu dostávat dávky – ve chvíli, kdy úřad práce nebude na účet ke kartě posílat žádné peníze, přestane být aktivní. Likvidovat ji ale nemusíte. Pokud se totiž stane, že o několik měsíců později požádáte opět o některou z dávek, sKarta vám zaktivují.

Lucie Janečková