Akce cílila na idiopatickou plicní fibrózu. "Idiopatická plicní fibróza je proces, při kterém dochází k povšechnému jizvení plicní tkáně především v oblasti plicních sklípků, většinou neznámého původu. Plíce se postupně mění v husté vazivo. Nejspíše se jedná o odpověď plicní tkáně na různé infekční i neinfekční podněty," přibližuje onemocnění primář plicního oddělení táborské nemocnice Kamil Kleňha.

Příznakem choroby bývá dušnost, kašel, únava, také úbytek váhy, vzniká rozšíření konců prstů rukou, jimž se říká paličkové prsty. Nejčastěji onemocní kuřáci, a to častěji muži nad 45 let věku. Současná medicína nemoc vyléčit nedokáže, lékaři pacientům pouze zpomalí pokles plicních funkcí.

Ilustrační foto
Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Zájemci, kteří se dne otevřených ambulancí zúčastnili, si mohli nechat vyšetřit plíce, zrentgenovat hrudník a některé lékaři i klinicky vyšetřili. "Dostavilo se 15 pacientů, u žádného z nich nevzniklo podezření na vyšetřovanou chorobu. Objevili jsme ale několik chronicky nemocných pacientů trpících jinými nemocemi dýchacích cest, kteří budou dále ambulantně sledováni a léčeni," ujistil primář. 

Obdobná akce, zaměřená na chronickou obstrukční plicní chorobu, je plánována na 22. listopadu. Zaměřena bude na pacienty s dechovými potížemi, především tedy na kuřáky s dušností a kašlem. Příchozím lékaři provedou spirometrii, rentgen hrudníku ve dvou projekcích a nabídnou i pomoc při odvykání kouření. V případě klinického nálezu zahájí léčbu a pravidelné sledování v nemocniční ambulanci.