Vendula Matějů, mluvčí jihočeských hasičů proto varuje občany, aby v adventním čase zapálené svíčky, ať již umístěné na adventních věncích nebo jinde, nenechávali během hoření bez dozoru. „Sfoukněte je vždy, když opouštíte domov nebo jdete spát. Jsou zaznamenány i případy, kdy si majitel bytu odskočil zakouřit na balkón a hořící svíčka mezitím způsobila požár,“ uvedla mluvčí jeden z příkladů.

Požár domu v Jindřichově Hradci v Bratrské ulici způsobila zapálená svíčka na adventním věnci.
Zařízení bytu začalo hořet kvůli zapálené adventní svíčce

Pokud by však přece jen k požáru došlo, mluvčí jihočeských hasičů popisuje, co v takovém případě dělat: "Pokud přes všechna bezpečnostní opatření k požáru dojde, zachovejte chladnou hlavu. Můžete se pokusit požár zlikvidovat vlastními silami. V takovém případě je nutné reagovat rychle, zamezit přístupu vzduchu a menší požár v zárodku uhasit improvizovanými prostředky, například. udusit botou, pokrývkami nebo jinými silnějšími textiliemi bez umělých vláken nebo vodou (pozor však na elektrické přístroje či věci napojené do elektřiny)," shrnula.

Úterní požár bytu na jindřichohradeckém sídlišti Vajgar od adventního věnce.
Od adventního věnce začal hořet byt na sídlišti Vajgar

V žádném případě lidé nemají přeceňovat své síly. "Lidské zdraví je vždy cennější než majetek a rozhodně se nepokoušejte případný požár uhasit sami za každou cenu. Pokud zjistíte, že požár sami nemůžete uhasit, zavolejte hasiče na tísňovou linku 150 nebo 112," komentovala mluvčí.