Z 623 si v loňském roce obyvatele navíc připsalo 243 jihočeských obcí, v 275 lidí ubylo a ve 105 obcích se počet obyvatel nijak nezměnil, jak plyne z aktuálních dat o počtu obyvatel, které eviduje Ministerstvo vnitra.

Nejvyšší přírůstek, pokud jde o procenta, má Hájek na Strakonicku (+9,5 %, ze 42 na 46 obyvatel), Dolní Novosed-ly na Písecku (+6,7 %, z 210 na 224) a Bratronice na Strakonicku (+6,0 %, z 50 na 53). Naproti tomu nejvíc lidí ubylo Zadní Stříteži na Táborsku (−8,6 %, z 35 na 32 obyvatel), Zahořicím na Strakonicku (−4,8 %, z 62 na 59) a Čečelovicích na Strakonicku (−4,1 %, z 197 na 189).

„Přistěhovaly se k nám mladé rodiny s dětmi,“ vysvětlil Václav Melka, starosta Hájku, 700 let staré vesnice, jež leží na úpatí vrchoviny obklopující hrad Helfenburg, na dohled od slavného Bavorova. „Covid jsme tu také měli, ale nikdo na něj nezemřel.“ Velkou váhu ale prvenství v nárůstu obyvatel ve vesničce, která patří k těm nejmenším v republice, ale nepřikládá „To je jako u zločinnosti, když se to přepočte na počet obyvatel, tak taky vyhráváme,“ dodal se smíchem.

Okresní města tratila

Pokud jde o okresní města, o obyvatele v loňském roce přišla všechna, stejně jako další dvě města z devítky největších: Milevsko a Třeboň. Procentuálně nejhůř na tom je třináctitisícový Český Krumlov, který přišel o půl procenta lidí. „Pokles obyvatel je u nás setrvalý, zrovna covidu bych to nepřipisoval,“ shrnul tajemník městského úřadu Radim Rouče. Ze 14,5 tisíce obyvatel na přelomu tisíciletí Krumlováků zbylo 13 tisíc.

Obyvatel loni ubylo ve všech jihočeských okresních městech.Obyvatel loni ubylo ve všech jihočeských okresních městech.Zdroj: Deník / Zuzana Gabajová

Je to hlavně tím, že ve městě je nouze o stavební parcely a lidé se stěhují o pár kilometrů dál. Krumlovu ale svítá na lepší časy: až o čtvrtinu by počet obyvatel mohl v budoucnu povyskočit díky plánovaným novým čtvrtím: jedna vyroste v areálu bývalých kasáren ve Vyšném, tam se počítá s rodinnými i bytovými domy pro zhruba 2 000 lidí, druhá, se dvěma stovkami bytů, nahradí rozpadlou továrnu Jitona.