LEDEN 2009

Tábor slavil předsednictví Evropě

Nový rok se v Táboře slavil netradičně. Žižkovo náměstí se stalo místem setkání lidí, kteří českému předsednictví připili na štěstí. Bohužel, nemělo dlouhého trvání.

Sezimovo Ústí chce u vily historický park

Ústečtí jsou sice ve svých plánech s Fierlingerovou vilou usměrňováni darovací smlouvou od státu a také památkáři, přesto plánují revitalizaci přilehlého parku za sedm milionů korun. Na přípravu projektu získali grant. Jako první má při realizaci dojít na obnovu systému cest a neudržovaný les by se pak měl změnit na prosvětlený park.

Na úřadu práce se tisní noví nezaměstnaní

Začátek ledna přivedl na úřad práce stovku lidí, které postihla první vlna propouštění v důsledku ekonomické krize. Pokud budou nezaměstnaní spoléhat jen na úřad, pobudou doma dlouho. Nabídka je velmi chudá a v březnu se očekává další vlna propouštění.

Vyrazili po kolejích, studenta ale nenašli

Dvacet uniformovaných policistů, tři psovodi a několik posil z Českých Budějovic rozbíhá kolem trati pátrání po studentovi Antonínu Dvořákovi. Prověřují verzi, že dvacetiletý mladík na trase do Benešova z vlaku vypadl, nebo neznámo proč vystoupil. Akce končí s negativním výsledkem.

Léty prověřený hasič nyní hasí z ředitelny

Od začátku ledna má táborský hasičský sbor nového ředitele. Pozici vyhrál dosavadní vedoucí oddělení prevence Petr Hojsák. U táborských hasičů absolvent báňské vysoké školy slouží téměř 20 let a v ředitelně vystřídal Zdeňka Dvořáka.

ÚNOR 2009

Třicet korun za zdraví lidé platí

Lidé mají poprvé možnost vyhnout se zdravotnickým poplatkům v krajských lékárnách. Přesto většina návštěvníků zdravotnických institucí třicetikorunový poplatek platí. Věří, že českému zdravotnictí pomůže. Privátní lékárny berou krok vlády jako protizákonný.

Krize zasáhla dopravu

Začíná se skloňovat slovo krize. Z důvodů jí začali dopravci odstavovat kamiony, nemají totiž co přepravovat. Místní provozovatelé autodopravy hlásí až o dvacet procent méně jízd. Někteří však na krizi ještě nevěří a úbytek omlouvají začátkem roku, který je vždy ekonomicky horší.

Táborští občané nemusejí s velkoobjemovým odpadem do dvorů

Líným či nemobilním lidem vyšla táborská radnice vstříc. Rozšířením služeb odpadového hospodářství chce pomoci táborským občanům s likvidací a svozem velkoobjemového odpadu. Systém je provozován tak, že občan si telefonicky, e-mailem nebo osobně objedná odvoz konkrétního odpadu na odboru životního prostředí města Tábora v budově na Husově náměstí. Služba je zpoplatněna.

Křižovatka smrti si žádá řešení

Smutnou bilancí se „pyšní“ křižovatka z Veselí nad Lužnicí směrem na Sviny. Odehrálo se na ní jedenatřicet dopravních nehod za posledních pět a půl roku. Tři řidiči dokonce zemřeli. Veselští žádají mimoúrovňové křížení přes hlavní tah při stavbě dálnice D3. V současnosti bezpečnost křižovatky částečně řeší odbočovací pruhy a snížená rychlost.

Zemědělci vtrhli do supermarketů

České zboží v zahraničních supermarketech hledali čeští agrárníci. Víceméně marně. Ze 152 druhů mléčných výrobků je na českých pultech většina zahraniční výroby. Cílem kontroly bylo upozornit na dlouhodobé problémy s výkupními cenami mléka, které se pohybují dvě koruny pod náklady. Dovoz tvoří 40 procent sortimentu v marketech, čeští výrobci však nemají možnost toto zboží vyvážet za hranice.