Kolem tisíce litrů rozvezené pitné vody do obcí, které zůstaly na suchu. To je pro Čevak prozatímní bilance letošního léta.

Pršet začalo minulý týden, řidiči cisteren se mohli konečně zastavit. „Svoje zařízení nyní už vodou nezavážíme, vodojemy teď máme ve stavu provozu. Skončily i dodávky občanům, ale stále vodu vozíme do drůbežárny v Balkově Lhotě," uvedl k současné situaci vedoucí provozu dopravy společnosti Čevak František Vandrovec.

Vedoucí drůbežárny, již vlastní firma Xavergen, Karel Svačina, včera řekl, že dnes už k nim Čevak pojede naposledy. „Máme vlastní zdroj a teď již naši rezervu budeme mít naplněnou. Týden nám vozili jednu až dvě cisterny, ve středu už bude konec," upřesnil Karel Svačina s tím, že od roku 2012 si pro tuto výpomoc zavolali vůbec poprvé.

Čevak své vodojemy musel doplňovat především v Nadějkově, Bradáčově nebo Ratibořských Horách, ale cisterny vody vozil i do míst, kde si vodovodní soustavu provozují obce samy. „To byly Chotoviny, Moraveč nebo Budislav. Během prázdnin jsme ale vozili vodu i do bazénů a studní," dodal František Vandrovec. Všechny objednávky na naplnění bazénů ale letos uspokojit nemohli.

V období sucha, kdy lidem doma voda scházela i ve studních, na bazény nezbyly kapacity. Ani ty lidské. Během kritického období řidiči rozvezli kolem 1000 kubíků vody, přičemž objem jedné cisterny je jedenáct metrů krychlových. Čevak ale do vyšších poloh táborského okresu vyjíždí během léta celkem běžně, proto ten letošní rok nebyl výjimkou. Výjimečné tak bylo hlavně množství rozvezené vody. „Ani ale nevím, že k nám museli s vodou jezdit, já mám vlastní studnu. Pouze nám v obci vyhlásili, abychom s vodou šetřili," říká Marie Kotalíková z Nadějkova.

Obcím, které si soustavu provozují samy, teď bude Čevak účtovat sazbu za kubík dodané vody 48,60 koruny za každý kubík.