Své šance se ihned chopilo město, které už více než deset let chátrající památka trápí, a na zasedání zastupitelstva jednohlasně schválilo budovu odkoupit za 3,5 milionu korun, přestože dle vyjádření starosty Pavla Eyberta má nyní objekt cenu o 700 tisíc nižší.

Velkorysá nabídka ale na majitele Stanislava Valka nezapůsobila. „Mám od pondělí informaci, že nám pan Valek není ochoten za tuto cenu pivovar prodat," řekl včera Deníku Pavel Eybert.

Tělocvična a hala

Tím pádem podle něj padá záměr města pivovar zbourat a postavit tam tělocvičnu a halu. „Objekt by nejprve musel prohlédnout statik a pak by se vytvořila nějaká studie oprav. Z mého laického pohledu je ale pivovar už na zbourání, třeba by ale odborný posudek ukázal, že se dá ještě něco zachránit. Musíme ale vycházet z toho, že nám pan majitel pivovar za 3,5 milionu neprodá," řekl Pavel Eybert.

Pivovar visí na stránkách realitních kanceláří už nějakou dobu. Původně majitel za jeho odkoupení požadoval 13 milionů korun, své nároky ale nakonec zkrouhl o více než třetinu. Kromě Chýnovských má podle svých slov další zájemce o koupi.

„Vím o dalších dvou nebo třech zájemcích, kteří podali vyšší cenovou nabídku než město Chýnov. Právě vybíráme vítěze," potvrdil.

Podle Pavla Eyberta je už Chýnov ze hry, nepředpokládá totiž, že by zastupitelstvo schválilo přihodit další peníze navrch, i když by o pivovar velmi stálo.

„Nemám tu pravomoc pivovar koupit za víc. Úřední odhad nemovitosti je 2,8 milionu korun. Už teď jsme přihodili 700 tisíc a nemůžu vydávat finance města nad hodnotu, kterou ten majetek má. Domnívám se, že 3,5 milionu bylo maximum, které byli zastupitelé ochotni vydat. Samozřejmě o tom budeme ještě jednat, nemohu mluvit za patnáct lidí," řekl Pavel Eybert.

Welness nebude

Současný majitel kdysi při koupi pivovarského areálu proklamoval, že zde vznikne welness centrum s masážním studiem a infrasaunou i stánek pro menší koncerty nebo autorská čtení. Plánoval tu obnovit i vaření piva, místo toho se ale pivovar začíná pomalu hroutit k zemi. „Nic tam dosud není. Nezbyly peníze," řekl nám Stanislav Valek.

Místní teď jenom doufají, že se pivovar konečně dostane do dobrých rukou a bude zachráněn. „Je to krásná stavba, mrzí mě, že chátrá. Snad se naskytne nějaký peníz a prostory se využijí," doufá Kateřina Balínková z Chýnova.

Autor: Kateřina Šímová