Jedna houpačka spadla, druhou demontovali a na třetí je cedule se zákazem houpání. Na vině je nedávný úraz dvanáctileté Sabiny Jarošové, která po pádu z houpačky v chýnovském sportovním areálu utrpěla otřes mozku a zlomeniny obou rukou. Město se tak chce podobným incidentům do budoucna vyhnout.
„Po této zkušenosti jsme nechali druhou houpačku, která je v majetku města, demontovat. Stála u fotbalového hřiště a nebylo by v našich silách hlídat ji čtyřiadvacet hodin denně, aby ji nepoužívali ti, kteří na ní nemají co dělat,“ vysvětlil starosta Pavel Eybert. Ten je také jako statutární zástupce za celou kauzu stíhán. Chýnovská policie uzavřela případ jako přestupek a zabývat se jím bude přestupková komise. Projednávání i finanční vyrovnání ze strany města však zatím váznou na nedoručeném lékařském posudku Sabinina ošetřujícího lékaře.
„Doktor Havlíček měl čtrnáct dní dovolenou. Všechny dokumenty má na stole a slíbil, že začátkem tohoto týdne je bude mít vyplněné,“ řekl otec Sabiny Zdeněk Jaroš. Podle jeho slov je dcera už celkem v pořádku, sádru má sundanou a s oběma rukama chodí na rehabilitace.
„Podle mých informací vyhodnotil při vyšetřování expert, že vina je na straně majitele. Konstrukce neodpovídala zátěži. Je dobře, že město zrušilo i druhou houpačku. Bylo by jen otázkou času, že by se to opakovalo,“ zhodnotil Jaroš.
Obě houpačky vyhotovilo místní hospodářství a není na ně žádný certifikát. „Nejde vůbec o špatnou konstrukci, ale o nevhodné užívání. Pokud se na ní houpou dospělí a sedadlo lítá mnohdy nad mantinely, je jasné, že šrouby časem povolí,“ konstatoval radní Josef Musil a dodal: „Je smůla, že to může odnést někdo, kdo si na ni pak sedne. Kdyby se lidé chovali normálně, mohla houpačka sloužit dětem ještě několik let.“
Na incident pohotově reagovala i ředitelka mateřské školy. Tamní houpačka je rovněž z dílny místního hospodářství. „Umístila na houpačku ceduli se zákazem houpání a upozornila všechny učitelky,“ řekl Musil.