Místostarosta Chýnova Jan Pistulka včera nepředpokládal, že by večer peníze v rozpočtu výrazně škrtali nebo jej oproti návrhu naopak navyšovali. „Samozřejmě se mohou objevit drobné odchylky, ale spíše se bude jednat o přesunutí částky peněz z jedné položky do druhé," odhadoval místostarosta. Občané do financí mohou nahlédnou na webu Chýnova pod sekcí rozpočty, kde jsou rozděleny dle jednotlivých let. Rozpočet pro následující rok sestavili jako vyrovnaný, tedy s nulovým jak přebytkem, tak schodkem.

Nové rozvody

Největší investicí pro nadcházející rok mají být nové rozvody teplé vody, které vytápějí rodinné domy v Kloužovicích. Bez dotace se však město do akce nepustí. „Investice je něco kolem sedmnácti milionů korun, což je opravdu hodně. Pokud nezískáme dotaci, nebude možné rozvody vybudovat. Takto vysokou položku nám bohužel naše finance neumožňují zaplatit," vysvětlil Jan Pistulka k opatření.

Další dotace, o kterou město zažádalo, by měla posloužit k zateplení domu s dvaceti byty v ulici Za Školkou. Chýnovští s novým rokem pamatují také na místní komunikace, na něž si ve výdajové položce rozpočtu vyhradili kolem tří milionů. Půjdou na opravy silnic a místních chodníků pro pěší. Město také počítá s výměnou svítidel a kabelového osvětlení v obci.

PLÁNY CHÝNOVA

Celkové příjmy 39,922 mil.
Celkové výdaje 39,922 mil.

Největší výdaje:Sociální oblast 4,879 mil.
Činnost místní správy 3,739 mil.
Péče o vzhled obcí 3,246 mil.
Bytové hospodářství 3,215 mil.

Rozpočet pro rok 2015 zastupitelé schvalovali včera večer

Peníze do sportu

I v následujícím roce se podpory z městských peněz dočká sport a tělovýchova. Jednou z položek je například položení umělého povrchu na antukových hřištích. „Realizace se odvíjí podle přiznaných dotací, pokud nám schválí podané žádosti, tak podle toho se budou odvíjet i naše priority. Není možné si dovolit všechno," upozornil místostarosta.

Občané si ale budou moci v jedné věci oddychnout: žádné poplatky neporostou. Na svých cenách zůstanou správní poplatky i cena vody nebo odpadů.

Kopírují letošek

Poplatky pro následující rok zůstávají v relacích letošního i pro obyvatele Sezimova Ústí. Jak potvrdila vedoucí finančního oddělení radnice Miroslava Svitáková, zdražovat se nebude. „Pokud by nějaké poplatky zlevnili, asi by se nikdo nezlobil, ale beru to tak, jak to je," říká smířlivě na adresu například poplatku za likvidaci odpadu Jaroslav Svoboda z Dukelské ulice, který ve městě žije od roku 1968.
„My s manželkou jsme tady spokojení. Jistě, některé chodníky by ještě potřebovali vylepšit, ale zase tu dobře uklízí," zacílil také na správu města. Nejen Jaroslav Svoboda se opravených chodníků ve městě dočká, rozpočet s nimi opět počítá.

FINANCOVÁNÍ SEZIMOVA ÚSTÍ

Největší investice, v milionech:Rozpočet budou zastupitelé schvalovat 16. prosince
Příjmy 110,757 mil.
Výdaje 107, 881 mil.

Cyklostezka a lávka přes potok
5,123
Projekt pro dům s pečovatelskou službou 3,850
Zateplení budovy házené 3,660

Tři miliony v plusu

Zatímco do letošního roku Sezimovo Ústí vstupovalo s téměř patnáctimilionovým schodkem, a sahalo tak do rezervy i pro úvěr, do následujícího si nese téměř tři miliony k dobru, když očekává i o něco vyšší daňové příjmy. Ani tato částka však není konečnou, neboť rozpočet navýší příjem získaných dotací. „Doufám, že budou ve výši kolem dvaceti milionů," nastínila Miroslava Svitáková, kolik by jich mělo ve městě z Regionálních operačních programů přistát.

Celkem město očekává příjem 110,7 milionu, což je o 2,7 milionu více než plánovaný příjem letošního roku. Ve výdajích pak počítá s částkou 107,8 milionu.

Za téměř čtyři miliony by například měl vzniknout projekt pro dům s pečovatelskou službou v ulici K Hájence a až po Novém roce do kasy dotečou dotované miliony, může radnice vytahovat ze zásobníku další projekty. „Předpokládáme, že začneme rekonstrukci ulice Táboritů a také výstavbu parkoviště v Průmyslové ulici," naznačil Martin Doležal s tím, že spustí i rekonstrukci sociálek v MŠ Lipová a ZŠ Švehlova.

Autoři: Kamila Bílá, Alena Šatrová