Soutěž letos poprvé vyhlásila Regionální agrární komora Jihočeského kraje. Jak uvádí ředitelka komory Hana Hricová, cílem je propagace regionálních výrobců, kteří působí v kraji s dlouhou tradicí produkce ceněných zemědělských výrobků.
Táborská agrární komora oslovila osm firem a na nich nyní bude se rozhodnout, zda poměří své síly. „Určitě se přihlásíme, a to třemi výrobky,“ řekl včera předseda táborské Jednoty František Přívozník.
Jednota věří Vlašskému salátu speciál, minirolkám s křenem v aspiku a salátu pod jménem Táborský ďábel. „Všechny jsou podle našich vlastních receptur, a tím jsou jedinečné v chuti. Vyrobeny jsou pouze z českých surovin a na trhu jsou velmi úspěšné, zvláště o vlašský salát je mezi spotřebiteli velký zájem,“ zdůvodnil volbu Přívozník.
Se soutěžemi zatím nemá zkušenost ani mladovožická pekárna ZAVT, a tak letos zkusí štěstí poprvé. Majitel pekárny František Seget je přesvědčen, že hezky jihočesky chutná Vožický chléb. „Je to žitnopšeničný chléb, kterých se už mnoho nepeče, protože je náročný na zpracování. Vyrábíme ho podle vlastního receptu z roku 1960.“ Tím, že v těstu převládá žito, patří chléb do skupiny zdravých a výživných výrobků.
O tom, kdo si nakonec odnese ocenění, rozhodne nezávislá komise. Soustředit se bude nejen na chuť, ale i na estetickou stránku výrobku a také na zdravotní a společenskou prospěšnost. Vyhlášení se uskuteční 9. června na českobudějovickém výstavišti při slavnostech piva.