Chotovinští si ve čtvrtek otevřeli zbrusu nový sběrný dvůr. Odpad v něm budou třídit do devíti velkokapacitních kontejnerů a fungovat zde bude také zpětný odběr elektrospotřebičů a rizikových látek. Zdejší obyvatelé budou služby zařízení za šest milionů korun využívat jako všude jinde zdarma.

„Bývalá sběrna již neodpovídala potřebám obce. Podařilo se nám získat dotaci z Evropské unie a kraje. Místní platí za svoz odpadů, dvůr je tedy pro ně zdarma," upřesňuje chotovinský starosta Zdeněk Turek.

Lidé mohou do sběrného dvora v Družstevní ulici odevzdávat nebezpečné a velkoobjemové odpady, ale také nerozebrané elektrozařízení a elektrospotřebiče nebo železo. Odložit zde mohou i pneumatiky, jejich počet je však limitovaný: čtyři kusy na jeden technický průkaz ročně.
Moderní odkladiště odpadů vybudovala společnost Swietelsky. Celkové náklady na výstavbu činily zhruba šest milionů korun. Chotovinští se podíleli částkou 600 tisíc korun. Zbytek uhradili ze získaných dotací. „V rozpočtu jsme s penězi počítali, proto si obec nemusela brát úvěr a stavba nás nezadlužila," informuje Zdeněk Turek.

Zavedou evidenci

Kapacitu dvora mohou bez poplatku využívat obyvatelé, kteří mají v Chotovinách nebo přidružených obcích trvalé bydliště.

Chotovinští zavedou evidenci, aby do dvora nemohl přijet kdokoliv. Lidé se budou prokazovat občanským průkazem.

„Prozatím budeme přijímat odpad pouze lidí, kteří zde mají trvalé bydliště. Budeme ale jednat i s okolními obcemi, zda by měly o tuto službu zájem," konstatuje Turek.

Mnoha lidem se právě taková evidence přijíždějících příliš nelíbí. Vedení obce tím ale chce zabránit především tomu, aby se do sběrného dvora nesvážel odpad ze širokého okolí.

Výstavbu nového sběrného dvora zahájili Chotovinští v srpnu loňského roku a trvala tři měsíce. Letos v dubnu dokončili i příjezdovou silnici. Ta byla spolufinancována z Programu obnovy venkova Jihočeského kraje.

Vedení obce očekává, že díky novému sběrnému dvoru se celkově zefektivní odpadové hospodářství. „Doufáme, že lidé budou více třídit, přibrzdíme růst nákladů na likvidaci odpadů a současně přispějeme i k ochraně životního prostředí," míní starosta Zdeněk Turek.

Místo bývalé skládky se nachází pod chotovinským hřbitovem. Již v pondělí se odtud začnou odvážet kontejnery a plocha se vyčistí. Chotovinští zřejmě poskytnou objekt spolku zdejších myslivců.

„Chceme tím zamezit tomu, aby sem lidé stále sváželi odpad a nezačal se tady hromadit. Takto budou místo alespoň hlídat myslivci," objasňuje záměr Turek.

Nový sběrný dvůr slouží veřejnosti od včerejšího dne.