Chtěli byste si pronajmout městský byt? Potom byste měli mít teoreticky největší šanci v Táboře. Tamní radnce jich vlastní ještě přes čtyři tisíce. Takhle jednoduché to ale není, protože přidělení nájemního bytu má v jihočeských městech svá pravidla. Ta se liší, ale jedno mají společné. Nikde se byty nepronajímají podle pořadníku. Pouze České Budějovice zájemce registrují v seznamu. Deník se zajímal, jak to v okresních městech s městskými byty chodí.

Tábor
V Táboře se bytů přidělí skutečně hodně. Za rok 2010 jich rada města pronajala 141. Tábor pronajímá uvolněné byty výhradně formou výběrového řízení – tzv. obálkovou metodou. Žádný pořadník tedy neexistuje, nicméně při rozhodování bytová komise zohledňuje i dobu, po kterou zájemce o byty žádá.
Bytové oddělení nejprve zveřejní záměr pronájmu na úřední desce a internetových stránkách. Záměry jsou vyvěšeny nejméně po dobu 15 dnů. Nabídky se zaevidují a připraví pro bytovou komisi. Následně se koná výběrové řízení za účasti členů bytové komise. Při výběru přihlížejí: k výši nabízeného měsíčního nájemného je-li zájemce občanem města Tábora, k potřebnosti zájemce zejména s ohledem na výchovu nezletilých dětí, k sociálnímu postavení, k zárukám za splácení nájemného, ke skutečnosti, zda zájemce uvolní jiný byt ve vlastnictví města Tábora.
Po rozhodnutí bytové komise není pořadí vybraných žadatelů opětovně předkládáno radě města ke schválení. Rada rovnou schvaluje uzavření nájemní smlouvy se žadatelem, kterého vybere komise. Zrychlí se tak proces výběru nového nájemce, který i tak trvá asi 4 až 5 týdnů.
Táborská pravidla s nástupem nové bytové komise doznají mírných změn.

České Budějovice
Město přiděluje byty, které se uvolní po úmrtí či odstěhování nájemců. V průměru je to 60 bytů ročně, které se musí opravit či zrekonstruovat. Správa domů má v evidenci 473 žádostí o byt. Některé se vyřazují a nové se přijímají. Pravidla soutěže vyhodnocuje bytová komise a vítěze schvaluje rada města.
Doposud v bytové komisi byli zástupci stran v zastupitelstvu. Bývalo 11 členů. Nová bytová komise má být jmenována do konce února.
Bytová komise se soustřeďuje zejména na sociální naléhavost žádosti, na příjmy žadatele, péči o nezletilé a také, zda je žadatel dlouhodoběji zaměstnán. Většinou zamítá žádosti lidí, kteří v minulosti byt od města měli a přišli o něj. Pořadník neexistuje.

Strakonice
Kdo chce ve Strakonicích získat městský byt, musí mít kromě žádosti vyřízené pohledávky vůči městu a nesmí být majitelem domu či bytu. U bytů do 50 metrů čtverečních vybírá žadatele bytová komise. Byty nad 50 metrů čtverečních se přidělují obálkovou metodou. To znamená, kdo nabídne více, byt získává. Složená částka je prvním nájemným. Pokud se byt nachází v domě, kde byly ostatní prodány, je nabídnut k prodeji. Strakonice ročně přidělují dvacet až třicet bytů.

Prachatice
Od května 2008 platí, že byty jsou přidělovány radou města zájemcům ve výběrovém řízení, kde jedním z kritérií je nabízená cena. „Při posuzování přihlížíme k sociálnímu postavení zájemce, takže nerozhoduje výhradně cena,“ zdůraznil starosta Martin Malý. Volných městských bytů je méně, než tomu bylo loni na podzim. „V radě města jsme přidělovali dvacet volných bytů, aktuálně je volných několik desítek bytů,“ doplnil starosta Malý. Od začátku fungování nového systému přidělovali radní ročně tři desítky bytů.

Český Krumlov
Celkem 137 bytů je určeno k pronajímání pro sociálně potřebné občany. Ostatní jsou byty školníků, správců nebo byty určené k prodeji. V letech 2006–09 nebyly volné sociální byty pro obsazení novým nájemcem k dispozici. Loni bylo k dispozici 13 bytů. Výběrové řízení na obsazení bylo vyhlášeno v únoru 2010. Nyní bude vyhlášeno na 12 uvolněných sociálních bytů. Do konce roku 1997 byly byty obsazovány na základě tzv. pořadníku. Od roku 1998 se od toho upustilo a byty se obsazují ve výběrových řízeních. Je zkoumána potřebnost a sociální stránka věci.
Pro každé výběrové řízení je radou města stanovena komise pro otevírání obálek. Komise provede posouzení zájemců a navrhne ke schválení nájemce. Pro hodnocení je rozhodující sociální potřebnost zájemce, dále se přihlíží k úrovni stávajícího bydlení, zdravotnímu stavu, počtu nezaopatřených dětí, počtu členů společné domácnosti. K trvalému pobytu v Krumlově, vztahu k městu se nepřihlíží. Bylo by to diskriminující.

Jindřichův Hradec
Město má asi 800 nájemních bytů. Pro přidělování nemá zvláštní pravidla. Pokud se nějaký uvolní, objeví se nabídka na úřední desce, a pak se uplatní obálková metoda, kdy jediným kritériem je výše nájemného. Příslušný odbor nabídky zpracuje a rada schválí přidělení bytu.
Jiná situace platí pro občany v tísni, kde pro přidělení bytu platí zvláštní pravidla (například nemít dluhy vůči městu, nevlastnit nemovitost naléhavost bydlení atd.).

Písek
Do roku 2009 mělo město pořadník. Ten byl zrušen účinností nových pravidel pro přidělování městských bytů. Od začátku loňského roku se přidělují dražbou. Cena se stanovuje od částky minimálně 60 Kč/m² a měsíc do částky 80 Kč/m² a měsíc. Vydražené byty přiděluje rada města, podmínkou je dvanáctiměsíční pobyt v Písku. Loni bylo přiděleno 123 obecních bytů, z toho 29 v domech s pečovatelskou službou.


CO JE SOCIÁLNÍ BYT? Odpovídá bytový referent táborské radnice František Střelka. „Pojem sociální byt byl v minulosti používán do doby platnosti zákona 482 z roku 1991 . Po skončení jeho účinnosti 31. 12. 2006 se Tábor řídí zákonem o pomoci v hmotné nouzi. Ten používá přesnější pojem ´občan v hmotné nouzi´. Proto se v roce 2007 změnilo i rozhodnutí města, kterým se stanoví postup při pronajímání bytů. Nyní rada města definuje pojem bytu určeného pro občany v hmotné nouzi následovně: „Bytem určeným pro občany v hmotné nouzi se rozumí byt, který lze pronajmout pouze občanům Tábora v hmotné nouzi, kteří pobírají příspěvek na živobytí.“
Počty bytů v majetku města
Tábor 4200
České Budějovice 1830
Písek 1456
Prachatice 1400
Jindřichův Hradec 800
Strakonice650
Český Krumlov137

REDAKTOŘI DENÍKU