Nemá smysl ukazovat zákazníkům fabriku, která stojí. To uvedl na vysvětlenou ředitel Kovosvitu Libor Kuchař.
Nabízela se totiž otázka, proč se Zákaznické dny nekonaly ve čtvrtek nebo v pátek, kdy je většina zaměstnanců nuceně doma.
„Chceme našim obchodním partnerům ukázat provoz, výrobu, podnik, který vyrábí,“ zdůraznil Kuchař. Zákaznické dny vnímá jako jeden z prostředků, jak zajistit, aby se výroba do továrny navrátila i poslední dva pracovní dny v týdnu.
„Tato akce má každoročně stejný cíl. Přímý kontakt se zákazníkem, předvést naše stroje i to, jak fungujeme,“ objasnila marketingová specialistka Soňa Císařová.


Za pakatel
Náklady na podobnou akci přitom nejsou nijak závratné.
„Spousta firem, které se účastní, nám za to platí a náklady po odečtení těchto příjmů nepřesáhnou sto tisíc korun,“ ubezpečil ředitel.A to i přes to, že po oba dny zdobily akci dvě nejkrásnější dívky naší republiky: první Česká vicemiss Tereza Budková a Česká miss Iveta Lutovská.
Na netradičním pojetím letošních Zákaznických dnů se podíly stejnou měrou sedmdesáté výročí Kovosvitu, jako i hospodářská krize, která si žádá nové přístupy.
„Každý zákazník dostal letos osobní pozvánku se slosovatelným kuponem,“ naznačila Císařová. Šťastný výherce si „odnesl“ univerzální hrotový soustruh v hodnotě 600 tisíc korun.
Další stroj se stal předmětem aukce. Jeho hodnota se z vyvolávacích 750 tisíc vyšplhala na 960 tisíc korun.


Oživme trh!
Vedení se snaží roztočit kola výroby seč může. Loňský rok byl se svými 150 miliony korun zisku totiž extrémně úspěšný. Ten letošní ale nejspíš přinese podniku ztrátu 50 až 100 milionů korun.I proto se v Kovosvitu už ve třech vlnách propouštělo.
Brány podniku opustilo už 200 zaměstnanců. Budoucnost nikomu práci na sto procent nezaručí. Přesto ředitel zatím doufá, že březnové propouštění bylo zatím konečné.
„I dnes jsme tu proto, abychom oživili trh. Nečekáme, pracujeme. Hledáme nová teritoria odbytu,“ ubezpečil Kuchař.
Ředitel ale Kovosvit vnímá jako evropského výrobce a nechce se aktivně drát na zámořské trhy, jako je Čína nebo USA. Stabilní budoucnost naopak vidí ve vytvoření servisního zázemí.