Náhradní trasu budou muset zvolit řidiči, kteří se v polovině měsíce vydají po dálnici D3 kolem Chotovin. Po tři noci bude tento dálniční úsek uzavřen, ve dne se bude jezdit. Omezení proto většina automobilistů ani nepocítí.

„Uzavírky také budou operativně maximálně kráceny podle aktuálního průběhu prací," slibuje tiskový mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský.

Dvoukilometrový úsek dálnice u Chotovin je částečně uzavřen už od začátku června kvůli výstavbě 4. železničního koridoru. Provoz je tu veden jedním jízdním pruhem. Ocelová mostní konstrukce se měla původně montovat na dálničním  náspu a následně vysunout nad dálnici. Přitom se počítalo s desetidenní uzavírkou. Ta se změnou technologie zkrátí na pouhé tři noci.

Objížďka povede po staré silnici I/3 přes Sudoměřice u Tábora k dálničnímu nájezdu u Chotovin. „Očekáváme několikanásobný nárůst dopravy, ale nebude to mít zásadní vliv na chod obce," mírní obavy sudoměřický starosta František Mikulanda.

Do konce letošního roku se řidiči musí smířit také s omezením na obchvatu Tábora. Provoz je zde sveden do levého jízdního pruhu ve směru od Prahy do Českých Budějovic, a to z důvodu nevyřešeného sporu mezi Ředitelstvím silnic a dálnic a majiteli přilehlého Motocentra.

Zvláště přes prázdniny by řidiči měli sledovat stránku www.dopravní info.cz, kde se aktualizuje stav uzavířek.

Jan Rypáček