Slibné výkupní ceny za elektřinu a obnovené dotace lákají farmáře, aby se pustili do stavby bioplynových stanic. Toto je záměr například i firem v Želči, Hrobech u Radenína nebo Hvožďanech. Obyvatelé se ale zejména v Želči obávají zápachu. To se Želečským podařilo vyřešit.

„O stavbě bioplynové stanice se diskutovalo již v roce 2007. Původní záměr byl takový, že se zde měly zpracovávat odpady rostlinného původu a odpady z kuchyní," říká starosta Ladislav Stejskal.

Situace se po čase změnila. Do bioplynky, kterou plánuje firma Gassare společně s Rumpoldem, chtěli majitelé svážet o odpad například z kafilérií. Proti tomu se lidé začali bouřit. Obávali se totiž pronikavého zápachu, který by pronikl také do okolních obcí Ústrašice a Zhoř.
„Nám nevadí budova bioplynové stanice, ale zápach ze zpracování živočišného odpadu," konstatuje Ladislav Stejskal.

Proto vedení obce rozhodlo vznést připomínky na krajský odbor, kde Želečským vyšli vstříc.

„Na odbor životního prostředí jsme dali připomínky k řízení o změně integrovaného povolení a k provozu bioplynové stanice. Podařilo se nám omezit svoz odpadů živočišného původu. Ty tam mohou směřovat pouze z obchodních řetězců a z kuchyní," vysvětluje Ladislav Stejskal a dodává: „Je striktně dané, že do bioplynky se nesmějí vozit například odpady z jatek či masokombinátů."

Bioplnky tohoto typu, kterou plánovali v Želči, existují v republice pouze dvě. Obě způsobují místním problémy. Příčinou je právě zápach z odpadu kafilérního původu.

Stavba bioplynové stanice, která má vzniknout v prostoru skládky kilometr za Želčí, je schválená. Vedení obce se podařilo omezit okolnosti, kterých se obyvatelé nejvíce obávali. „Je to zřejmě maximum, co se nám mohlo podařit," shrnuje starosta Ladislav Stejskal.

Nové zařízení na biologické zpracování odpadů má vzniknou i v zemědělském areálu v obci Hroby u Radenína. Stavitelem je firma Aladeron a společnost Hora s.r.o. Prozatím je vydané pouze územní rozhodnutí o stavbě.

Podobně jsou na tom i ve Hvožďanech u Bechyně. Tady stavba boiplynky rozdělila obyvatele na dva tábory.

Většina Hvožďanských s vybudováním stanice souhlasila, našli se i lidé, kteří měli opačný názor.

Krajský úřad nakonec vyhověl zemědělci Tomáši Vaníčkovi a potvrdil rozhodnutí stavebního úřadu.

„Se stavbou stanice může její budoucí majitel kdykoliv začít," informoval Jan Švejda z odboru výstavby v Bechyni.