To však není jediné, co mu okresní šéf strany Ladislav Šedivý má za zlé. Jemu totiž jako nadřízený zrušil pozici zmocněnce strany v Soběslavi a jmenoval jím sám sebe.

Útěk k sousedům

V Soběslavi se členská základna otřásla v kramflecích. Soběslavská ikona komunálních voleb a exposlankyně Taťána Jirousová už nekandiduje za Soběslav, ale za Veselí nad Lužnicí, kde podle svých slov získala byt.

To by však nebylo takovým zásahem do soběslavské organizace, jako přeskok její a dalších lidí ze Soběslavi do Kardašovy Řečice.
„Stalo se tak kvůli vnitrostranickým, dlouhodobým problémům, které ale mají zůstat uvnitř strany, proto nebudu konkrétní. Rozpady vždy trvají hodně dlouho, ale určitě ho zvládneme a vyřešíme. Myslíme si, že se strana má vést moderněji," alespoň částečně naznačila Taťána Jirousová, na jaké straně bitevního pole leží bod sváru.

Byť členka v Kardašově Řečici, jako občanka má právo ucházet se o místo v zastupitelstvu v obci, v níž žije. Ve Veselí dostala na kandidátce dvojku, hned po Pavlu Fejtlovi. To samé platí pro Soběslavské, kteří také odešli k sousedům, ale chtějí spolurozhodovat o svém městě.

Ladislava Šedivého udivuje, že místo aby se o problémech uvnitř základny diskutovalo, převedli své členství za hranice okresu, což ale regule povolují.

„Každý člen si může vybrat jakoukoli základní organizaci a oni si vybrali tu mimo okres. Tím se samozřejmě situace trochu zkomplikovala. Kandidátku jsme sestavili, jenže deset minut před poslední možností ji měnit, do toho zasáhl předseda politické strany, který tím porušil všechny dohody," stěžuje si Ladislav Šedivý na adresu Vojtěcha Filipa s tím, že ten úřadu nakonec předložil jiný seznam kandidátů, než jaký dohodlo okresní vedení. Podle Šedivého tyto změny ale už základní organizace neprojednala.

To ostatně potvrzuje i Jan Pehe, který v Soběslavi revoltu vedl a šéfuje nově utvořené buňce zhruba padesátky lidí, kteří se odtrhli od táborského vedení a přešli pod jindřichohradecké. „Původně jsem na kandidátce vůbec nebyl. Byl jsem dlouho v nemocnici a když jsem se před týdnem vrátil, dozvěděl jsem se, že už na ní zase jsem," připouští člověk, kterého Soběslavští do zastupitelstva pravidelně volí už více než 20 let.

S předsedou Ladislavem Šedivým se nedokázal dlouhodobě shodnout, proto po exodu do Kardašovy Řečice se na původní kandidátce schválené okresem neobjevil. Jenže to se jeho kolegům nelíbilo, a proto se obrátili o pomoc do Prahy. Vojtech Filip se ustanovil zmocněncem strany a sedmdesátiletého seniora vrátil do hry. V Soběslavi se obě místní „buňky" domluvily a na kandidátku nominovaly každá své zástupce. Po různých obměnách v pořadí dostal Jan Pehe pětku a o místo na 20. příčce tak přišla Bohumila Míková. „Zůstávám v šoku a chci se pokusit dozvědět, proč soudruh Filip něco podobného udělal a proč člověka, který by měl zachránit politickou stranu nejen v Soběslavi, nakonec dal až na páté místo," říká Ladislav Šedivý s tím, že vedení partaje zasáhlo do práv základní organizace.

Úloha žen a seniorů

Radost mu na druhou stranu mohou udělat ženy. V Táboře tvoří 29 procent z 27 jmen, byť před čtyřmi roky se jich místo osmi o místa v zastupitelstvu ucházelo deset.

Smutnější pohled nabízí kandidátní listina KSČM ve Veselí nad Lužnicí. Tady o posty na radnici usilují především samí důchodci. Jen u čtyř jmen z jedenadvaceti je uvedeno povolání jiné než důchodce. Nejstarší kandidátkou ve Veselí je Věra Lenikusová, jedenaosmdesátiletá stranička, kandidující ze 13. místa. Je jednou ze šesti žen, které se budou ve Veselí ucházet o hlasy voličů.

KANDIDÁTI:

TÁBOR:
1. Ladislav ŠEDIVÝ, 63, politický pracovník, Tábor, KSČM
2. Růžena NOVOTNÁ, 63, dispečerka, Tábor, KSČM
3. Václav EBERT, 40, živnostník, Tábor, KSČM
4. Vít ŘEZÁČ, 56, novinář, Tábor, BPP
5. Jindřich SLABÝ, 64, ekonom, Tábor, BPP
6. Radek SPRINGER, 42, technik, Tábor, KSČM
7. Hana ŠKRDLETOVÁ, 44, zdravotnice, Tábor, BPP

BECHYNĚ:
1. Ing. Josef VÁLEK, 67, důchodce, Bechyně, KSČM
2. Ing. Ondřej SEMERÁK, 44 energetik, Bechyně, BPP
3. Hana FILIPOVÁ, 54, zastupitelka JčK, Bechyně, KSČM
4. Jan PAZDERA, 45, hasič, Bechyně, BPP
5. Miloš SEDLÁK, 63, technik, Bechyně, KSČM
6. Ing. Karel JANČÍK, 60, důchodce, Bechyně, BPP
7. Martin FÁK, 39, zedník, Bechyně, BPP

SOBĚSLAV:
1. Lubomír ZÁMEČNÍK, 64, důchodce, Soběslav, KSČM
2. František DUKÁT, 65, podnikatel, Soběslav, KSČM
3. Ing. Zdeněk HRUŠKA, MSc, MBA 52, úředník, Soběslav, BPP
4. Roman HALÁK, 47, stavař, Soběslav, BPP
5. Jan PEHE, 70, důchodce, Soběslav, KSČM
6. Václav KASTNER, 62, úředník, Soběslav, BPP
7. Růžena DOMOVÁ, 60, podnikatelka, Soběslav, KSČM

VESELÍ NAD LUŽNICÍ:
1. Pavel FEJTL, 67, důchodce, VnL, KSČM
2. MUDr. Taťána JIROUSOVÁ, 60, lékařka, VnL, KSČM
3. Mgr. František BURHARD, 68, důchodce, VnL, BPPi
4. RSDr. Josef VONDRUŠKA, 71 důchodce, VnL, KSČM
5. Stanislav REŠL, 62, důchodce, Horusice, BPP
6. Jana CHMELOVÁ, 60, důchodce, VnL, BPP
7. Jan KLEČACKÝ, 64, důchodce, VnL, BPP

SEZIMOVO ÚSTÍ:
1. Josef KRÁLÍK, 66, manažer, Sezimovo Ústí, KSČM
2. Jiří RYZKA, 62, dělník, Sezimovo Ústí, BPP
3. Karel HAISL, 72, důchodce, Sezimovo Ústí, KSČM
4. Ing. Jiří HAVLÍK, 43, logistik, Sezimovo Ústí, KSČM
5. Jana NESTARCOVÁ, 62, ekonomka, Sezimovo Ústí, KSČM
6. Jan RYZKA, 34, dělník, Sezimovo Ústí, BPP
7. Jan FÁBERA, 37, mistr, Sezimovo Ústí, BPP