Pracovníci finančního úřadu totiž do středy obdrželi necelou polovinu daňových přiznání z příjmu fyzických osob, od právnických osob jich zatím spočítali málo přes pětinu. Zbývající opozdilci mají čas do pondělí 2. dubna.

„Nápor čekáme tak od poloviny příštího týdne, ale ten největší právě v pondělí,“ předpokládá ředitel táborského finančního úřadu Zdeněk Bočánek.

Situace podle něj kopíruje loňský rok. Stejně tak stále převažuje osobní podání před elektronickou formou.

„Je to pro mě jednodušší. Vyplnit a poslat formulář elektronicky mi zabere i víc času. Navíc výraznější fronty jsem na úřadu nikdy nestál,“ uvažuje Lexa.

Potvrzuje tím slova ředitele Bočánka, že zaměstnanci úřadu dělají každoročně maximum pro to, aby frontám zabránili.

K tomu je i letos lidem k dispozici jeden víkendový den. A to v sobotu 31. března.

Kdo nestihne přiznání doručit do 2. dubna, budou k němu úřady ještě pět pracovních dnů benevolentní. Potom ale nadejde sankce.

Minimálně pět set korun, plus naskakují úroky z prodlení. „Každoročně se s tím potýkají řádově tak stovky lidí. Když tuší, že termín nestihnou nebo na platbu nemají, mohou si obstarat daňového poradce. Musí však doručit jeho plnou moc na finanční úřad, a tím oddálit datum podání i platbu,“ doporučuje po zkušenostech Bočánek. Plnou moc daňového poradce je ale třeba dodat nejpozději právě do 2. dubna.

Právnické osoby mají ze zákona povinnost podávat přiznání daně z příjmu přes datové schránky.

FÚ v Táboře

Od pondělí 26.3. do pátku 30.3. je Finanční úřad v Táboře otevřen do 18 hodin. Pokladny jsou v těchto dnech k dispozici od 8 do 11 hodin a od 12 do 16 hodin.

Stejný harmonogram platí i pro pondělí 2. dubna.

V sobotu 30.3. je otevřeno i s pokladnami od 8 do 12 hodin.

Do středy 21. 3. dorazilo na FÚ v Táboře 6350 přiznání daně z příjmu fyzických osob. Očekávaných je 15 000. Od právnických osob FÚ obdržel 439 přiznání, očekává jich 2100.