Jak informovala za pořadatele Michaela Trněná letos jedlíci ochutnají na největším putovním street food festivalu přes padesát variací burgerů. A bude i jedna novinka. „Do Tábora se letos vracíme s burgerem vytvořeným městu přímo na míru. Tipy jsme sbírali přímo od místních jedlíků na sociálních sítích a podle jejich přání bude obsahovat červené zelí a chorizo. Vytvořili jej Woodsman Burger&Grill,“ láká pořadatel festivalu Bedřich Snášel.

Doplnil, že se svým týmem veze do Tábora velmi zajímavou sestavu burgermakerů, mezi nimiž vyčnívají jména, která každý znalec hledá jako záruku, že dostane opravdu ty nejlepší tuzemské burgery. Ať už je to loňský vítěz v návštěvnické anketě U Dřeváka Beer&Grill a jeho jedinečné bulky z preclíkového těsta, nebo jeden z nejoblíbenějších podniků na festivalech Burger Saloon – Jezdci se svojí westernovou stylizací.

Festival se koná u obchodního centra Tesco v Táboře od pátku 21. června do neděle 23. června. Burgermakeři své grily rozpálí v pátek už v deset hodin dopoledne, otevřeno je každý den do deváté večerní, v neděli festival skončí o hodinu dříve.

"Svůj koncept Blbý vařečky do Tábora přijede představit Honza Vorel, finalista předloňského Masterchef Česko& Slovensko. Dohromady se v Táboře představí devět burgermakerů. K dispozici budou u vybraných prodejců i bezlepkové," uvedla Michaela Trněná.

Sladké, slané i červíkové pochutnání

K festivalu už kromě tradičních hranolek patří neodmyslitelně i The Golden Corn Dog–párky obalované v těstíčku z kukuřičné mouky. Milovníci sladkého by na festivalu neměli vynechat stánek s Los Churros a stále oblíbenější bubble waffle, které přivezou ChiBubbles. Sladkou tečku si mohou užít i lidé s alergií na lepek–ve stánku Judyth Sweet Art ochutnají makronky vyrobené z mandlové mouky.

"Letošním nováčkem je GULE food truck nabízející smažené tvarohové koblížky polité a posypané vším, čím si zamanete. A navíc ještě dává práci lidem s hendikepem," říká dál Michaela Trněná.

Dobrodružnější povahy se podle ní mohou občerstvit na stánku GRIG, kde najdou hmyzí dobroty v rozličných úpravách - od cvrččích čipsů přes hmyz v čokoládě až po sušené červíky s celou plejádou příchutí. Když dáte předsudky stranou, uvidíte, jak chutné jsou hmyzí dobroty.

Jednotliví prodejci mezi sebou zabojují i o přízeň návštěvníků. Za každý burger, který snědí, mohou dát jeden hlas svojí oblíbené burgrárně. „Hlasování letos probíhá opět elektronicky, hlasovací systém jsme ale ještě zjednodušili a je maximálně komfortní. QR kód se vstupem do hlasovací aplikace najdou lidé u každého prodejce, systém si navíc pamatuje předvyplněné údaje, hlasovat tedy jde opravdu na pár kliknutí,“ říká Bedřich Snášel. Z hlasů vzejde nejen trojice nejoblíbenějších burgermakerů, kteří se budou moci chlubit prestižní medailí, ale i tři vítězové, kteří dostanou vouchery na burgery v celkové hodnotě 3500 korun.

V galerii se můžete podívat na loňský ročník.