Mohlo z ní být cokoli, městský úřad nebo kulturní dům. Alespoň prozatím ale budova bývalé univerzity zůstává tím, čím je, byť už má nového majitele: realitní kancelář Soreta Group, jejíž předsedkyní představenstva je Veronika Ludvíková z Tábora.

Tábor se po budově za 40 milionů ohlížel, sice jen jedním okem a na naléhání šéfa komunistů Ladislava Šedivého, nicméně chtěl si nechat vypracovat analýzu, která by více otevřela ekonomiku tohoto objektu z konce 80. let. „Vycházela ale na tři sta tisíc, tak její vypracování zastupitelé odložili, že počkáme, jestli objekt někdo nekoupí. 
A tak to i dopadlo," připomíná dubnové jednání místostarosta Emil Nývlt z ČSSD.

Čeká ji modernizace

Jaké záměry má nový vlastník, se nám podařilo alespoň částečně získat od Veroniky Ludvíkové, která v zahraničí tráví dovolenou. Podle našich informací stávajícím nájemníkům zatím nikdo smlouvy neruší, a to nám potvrdila i v emailovém sdělení: "Záměr využití nemovitosti budeme upřesňovat během prázdnin a asi v září bychom chtěli představit první vizi, na které aktuálně pracují architekti, potenciální provozovatelé jednotlivých částí a další partneři. V zásadě bude ale využití stejné jako v posledních letech, tedy administrativně obchodní a společenský objekt v centru Tábora," píše s tím, že o budovu neprojevil zájem žádný konkrétní nabyvatel, pro kterého by ji jejich kancelář kupovala.

"Hodláme si ji ponechat a provozovat ji spolu se smluvními partnery, pro které aktuálně připravujeme zcela nadstandardní finančně smluvní podmínky. To, co nás čeká v nejbližším období je výrazné zefektivnění provozu objektu, například modernizace parního výměníku tepla, postupná modernizace sociálního zázemí, výměna výplní otvorů, efektivnější využití jednotlivých prostor objektu a podobně. Zkrátka čeká nás spousty práce," naznačila nejbližší cíel.

Podle našich informací se cena prodeje pohybovala kolem 40 milionů, za které univerzita budovu nabízela původně jen městu. „Nezlobte se, cenu upřesňovat nebudu, stanovil ji odhadce a ze strany kupce byla respektována," reagovala na dotaz o ceně mluvčí školy Dagmar Dvořáková. Nového nabyvatele se škole podařilo najít zhruba po roce a půl. Na samém začátku byl objekt k mání za 90 milionů.

„Tábor ho mohl mít prakticky zadarmo. Že ho nekoupil, považuji za jedno z velkých zanedbání této radnice," vyjádřil se Ladislav Šedivý.
Zastání měl odkup i u Miroslava Tenkla z ODS. Překvapilo ho, že koalice o dům 
v centru neměla zájem. Městskou kasu by v tom případě ale čekaly další velké výdaje na rekonstrukci. Úřad by sice byl pod jednou střechou, ale chyběla by mu místa k stání.