Otisk současné koronavirové situace se negativně promítne i na programech spadající do období adventu. Vládní nařízení, celkový vývoj a dost možná další opatření nedávají naději na průběh svátků v podobě, v jaké dosud v Českých Budějovicích probíhaly. „Vánoční akce v tradičním pojetí letos nebudou. Věc jsme již konzultovali v radě města, a i s Krajskou hygienickou stanicí v Českých Budějovicích. Za stávajících podmínek, kdy je na některé akce jednorázová návštěvnost osm až deset tisíc lidí, není možné platná opatření dodržet,“ vysvětlil náměstek primátora Juraj Thoma.

Ruší se tradiční zvonkový průvod, živý Betlém, vánoční ulička v Panské, řemeslné trhy, tvůrčí dílny, oblíbené Vránkovy koledy či punč podávaný radními. „Abychom alespoň nějak navodili sváteční atmosféru, vedle vánoční výzdoby města připravujeme alternativní program k rozsvícení vánočního stromu. Věřím, že i přílet anděla bychom mohli v nějaké podobě uskutečnit,“ dodal Juraj Thoma. Podle primátora Jiřího Svobody by mohl advent dostat virtuální podobu, bez shromažďování tisíců lidí, bez společné konzumace nápojů.

Trhy na Piaristickém náměstí.
Trhy na Piarisťáku zatím zůstávají, mají výjimku

Hlavní program na náměstí - Českobudějovický advent s prodejními stánky, kulturním programem a kluzištěm se letos rovněž neuskuteční. O zrušení této budějovické chlouby informovala představitele města pořádající agentura.

Za pořadatelský tým Českobudějovického adventu potvrdil Rudolf Střítecký z agentury Art4promotion, že padl návrh s ohledem na vzniklou situaci celosvětové pandemie COVID -19 a jejího dramatického, velmi nepříznivého vývoje v ČR akci nepořádat. "S výhledem, který se s největší pravděpodobností v průběhu listopadu nezlepší, navrhujeme objednateli zvážit pro letošní rok, nekonání adventních trhů a nahradit tento ročník dalším," uvedl Rudolf Střítecký.

"Chceme se chovat jako zodpovědný pořadatel, a i na úkor již vynaložených nákladů, více než půlročních příprav a zmrazených investic, bychom rádi napomohli zvládnutí této těžké doby a nezhoršovali současnou pandemickou situaci organizováním tak rozsáhlé kulturní akce, jejíž hlavním cílem je vytvořit krásnou vánoční atmosféru a stát se místem pro společné setkávání," doplnil Rudolf Střítecký.

V Pozemském nebi v Rudolfově přišli s novým konceptem svateb. Nevěsty si tu budou připadat jako víly.
Letošní svatební sezona? Především nepředvídatelná

Na případné nahrazení letošní akce, na kterou obě strany podepsaly smlouvu, bude podle Rudolfa Stříteckého potřebné další projednání městem.

"Je nám to obrovsky líto. Nejde jen o více než půlroční práci a zmrazené investice. Advent je kompletně připravený včetně bohatého hudebního programu i sortimentu všech stánků, kde jsme pro vás měli na letošek spousta novinek a nových gastro stánků s atraktivními koncepty občerstvení," připojil Rudolf Střítecký s tím, že ve čtvrtek 5. listopadu měla začít stavba kluziště a celého adventního městečka. Měly to být podle zástupce Art4promotion “Hvězdné Vánoce”. Letos ale zůstanou “ve hvězdách”. "Společný advent na rozzářeném náměstí nám bude moc chybět," zdůraznil na závěr Rudolf Střítecký.