Trasu z Tábora dlouhou 16 kilometrů zvládnou cyklisté za přibližně hodinu. První svačinu si mohou dát už v Radkově. Zde je čeká příjemné posezení u místního rybníka na návsi. K dispozici je mapa, kde si mohou prohlédnout okolí.

Cyklotrasa na Borotín vede krásnou přírodou z Tábora přes Nasavrky, Radkov či Chomoutovu Lhotu.

Stejné pohodlí sportovcům poskytne také Nový Kostelec. Sice si do něj vyšlápnou pěkný kopec, ale výhled na okolní obce je nezapomenutelný. Když budou mít lidé štěstí, mohou vidět na místní louce i koně.
Z Nového Kostelce pak stačí sjet dlouhý kopec do Chomoutovy Lhoty a tam se pak cyklisté napojí na cyklotrasu č. 11 do Borotína. Po zdolání prvního a zároveň jednoho z největších kopců na Borotínsku jsme dorazili do Nového Kostelce. Kromě pohledu na daleké obce, například Chotoviny, jsme s kolegyní Jitkou Peckovou (vlevo) zkoumaly, kam budeme pokračovat.
Během cesty sice nejsou žádné významné historické památky, kromě zříceniny borotínského hradu, ale zato návštěvníci mohou naslouchat zvukům zpívajících ptáků. Navíc se jim naskytne i hezký pohled na opravená venkovská stavení, návsi i kapličky. Jediné, co na trase chybí, jsou otevřené restaurace.

Naučná stezka J. E. Kypty: • Začátek naučné stezky s devíti zastaveními je u rodného domu hudebního skladatele Jana Evangelisty Kypty (1813-1868). Nejen cyklisté ji najdou na borotínském náměstí. Měří celkem 3,5 kilometru.
• Trasa vede kolem kostela a školy až ke zřícenině Starý zámek. Odtud dále malebnou jihočeskou krajinou mezi vrchy Vápenka a Šáchovna k Borotínskému rybníku a končí před radnicí v Borotíně.
• Jan Evangelista Kypta vystudoval Varhanickou školu v Praze a poté se stal varhaníkem v Jindřichově Hradci. O rok později začal také učit. Skládal převážně chrámovou hudbu.
• V Jindřichově Hradci napsal 26 větších a více než 30 drobnějších a příležitostných skladeb. Stal se i kapelníkem ostrostřelecké hudby a pro tento soubor zkomponoval i řadu skladeb zábavné a taneční hudby (Jindřichohradecký valčík, Hradecká polka, Střelecký kvapík).

Slovo cyklistky:
Marcela Basíková.Marcela Basíková: "Cyklistická trasa je perfektně značená. Bez problémů jsme dojeli z Tábora až na zříceninu hradu Borotín. Celou dobu našeho výletu jsme se drželi trasy, kterou nám poradila cyklomapa. Začínali jsme u Jordánu, pokračovali do Náchoda, poté vlevo do Nasavrk, Radimovic u Tábora, Radkova, do Nového Kostelce a do Borotína. Trasa vedla po málo frekventované asfaltové silnici. Jen úsek z Radkova do Nového Kostelce byl po štěrkové cestě, aby opět vyústil na asfaltovou silnici. Nerada jezdím v hustém provozu, a tak mi tato trasa naprosto vyhovovala. Menším zklamáním pro mě byl poslední úsek cesty, a to z Borotína směrem ke zřícenině hradu. Trasa je značená po „polní" cestě a my tu projížděli téměř metrovou trávou. Tuto trasu bych doporučila zdatným i méně zdatným cyklistům. Je zde sice několik stoupání do kopců, ale pohled, který se naskytne po zdolání toho největšího na Kostelec, stojí za to, Tábor a Chotoviny jsou pak jako na dlani."

Slovo starosty Borotína:
Antonín Brož.Antonín Brož: "Přes Borotín vede mezinárodní cyklistická trasa Drážďany – Praha – Vídeň. Na ni navazují místní cyklostezky a trasa, která spojuje města a obce sdružené ve Společenství obcí Čertovo břemeno. Letos jsme opravili úvozovou cestu z Borotína ke zřícenině hradu, po které chodí místní obyvatelé na procházky a která slouží cyklistům a turistům. Automobily ale po ní jezdit nemohou. Nedávno jsme dokončili borotínskou naučnou stezku Jana Evangelisty Kypty, našeho významného rodáka. Na realizaci akcí se snažíme zajistit finanční prostředky z dotací. Projekty Obnovy úvozové cesty a stavba naučné stezky byly financovány ze státního zemědělského fondu prostřednictvím MAS Krajina srdce. Borotín hradil spoluúčast. Opravy tras platí vždy obec."