Už v první březnové dekádě můžete na půdě Základní školy Bernarda Bolzana zažít dobrodružství, výlety do divoké přírody a prožít napětí z extrémních sportů. Alespoň na filmovém plátně. Kromě tradičního festivalu Jeden svět, který letos odstartuje v dubnu, bude škola hostit Expediční kameru.

„Tohle téma je nám blízké. Chtěli jsme v rámci prevence nebezpečných společenských jevů nabídnout dětem alternativní způsob, jak mohou vyplavit svoje endorfiny. Někteří se jen podívají na zajímavé filmy a jiní to možná v budoucnu zkusí na vlastní kůži,“ komentuje záměr školy její ředitel Zdeněk Trska.

V Čechách má festival Expediční kamera už několikaletou tradici. Pro Bolzano jako pořadatele se jedná o premiéru. „Pro veřejnost budeme promítat v době od osmého do jedenáctého března ve večerních hodinách. Možnost zhlédnout tyto zajímavé snímky jsme ale nabídli i školám. Některé už této možnosti využily a na dopolední promítání se přihlásily,“ doplnil Zdeněk Trska.

Celovečerní promítání filmů o dobrodružství, divoké přírodě, extrémních zážitcích i sportech. Strhující vodácké expedice v Indii a Turecku. Zimní výstupy v Himalájích a Karakoramu, sólovýstupy na skalní stěny, při kterých i zkušeným horolezcům naskakuje husí kůže. Nádherné Barabášovo Mongolsko. To jsou jen některé z filmů letošní Expediční kamery.

Filmy pro festival čerpají pořadatelé především od svého partnera MHFF (Mezinárodní horolezecký filmový festival). Jedná se o vítězné a výběrové snímky projektu. Diváci se budou moci společně s dobrodruhy vydat na jejich poutě za symbolických třicet korun. Škola kromě toho chystá ještě doprovodný program ve formě besed se známými cestovateli.