V soudním sporu mu jde o bechyňské panství, kde jako dítě do svých 12 let vyrůstal. Ze zdravotních důvodů ho pak rodiče poslali do Švýcarska a po roce se měl vrátit domů. Jenže poúnorové události roku 1948 mu scénář změnily a do Švýcarska se přesunula celá rodina.
 Na zámek v Bechyni se dnes při návštěvách rodného města již může jen dívat a vzpomínat, co v něm prožil. Jeho starší bratr Alfons se zámkem jako restituent v 90. letech naložil dle vlastního uvážení. Dohodl se s Josefem Šťávou.

Odvolání k táborskému krajskému soudu potomkům Alfonse Paara (zemřel v roce 1979) nevyšlo: ani soudce Robert Ožvald jim jejich někdejší bechyňské panství nevrátil.

Nevadí, říká velkopřevor Karel Eduard Paar za skupinu žalujících potomků italské větve. Je rozhodnutý v soudním sporu pokračovat. „Bohužel to u krajského soudu nevyšlo, tak se budeme dovolávat k Nejvyššímu,“ potvrdil Táborskému deníku.

Napadají restituci bechyňského panství, které do rodiny Paarových jako věno v roce 1715 přinesla Marie Terezie ze Šternberka, z počátku 90. let. Soudci ale nesdílí názor, že navrácení rodinného majetku do rukou Alfonse Paara ml., nejstaršího z dětí Alfonse a hraběnky Sophie Schlitzové, odporuje dobrým mravům. Obhájce Paarových Martin Čeřovský pak zdůraznil, že ale na Karla Eduarda a jeho starší sestru Eleonoru Markétu jejich loni zemřelý bratr Alfons jaksi majetkově zapomněl a navrácené nemovitosti navíc bez souhlasu dalších dědiců vložil do společnosti A.P.S.. Tím se obchodně propojil s budoucím nabyvatelem zámku Josefem Šťávou.

Zámek v Bechyni. Ilustrační foto.
Hlásí se o majetek, jenž drží firma Josefa Šťávy

Stranu napadené firmy A.P.S. zastupuje táborský advokát Pavel Šedivý, který nevědomost a opomenutí Alfonsových sourozenců při navracení majetku odmítá a tvrzení opírá o listinné důkazy. „Existují nezpochybnitelné doklady, že se svého nároku vzdali ve prospěch staršího bratra. Nechápu, proč se za těchto okolností soudí a myslí si, že by po tolika letech měli něco dostat,“ říká s tím, že osobně vítězství jejich strany předpokládal.

Karel Eduard Paar a děti jeho sestry Elenory Markéty se však domnívají, že jejich bratr na spojení s Josefem Šťávou doplatil. „Pan Šťáva mu majetek po kouskách odebral,“ je přesvědčen Karel Eduard, jenž připustil, že s žalobou na společnost A.P.S. v likvidaci počkali, až Alfons zemře.

„Možná by s tím dnes už souhlasil, ale před lety určitě ne. Když zemřel, rodina se takto rozhodla,“ zdůvodnil, proč transakci napadají po více než 20 letech.

Dnes je jim jasné, že zámek a k němu náležející nemovitosti zpět nedostanou, neboť žalovaná firma je již dávno nevlastní. Přešly do společnosti Panství Bechyně, jejímiž jednateli jsou sestry Nicole a Silvia Šťávovy.

Paarovi se proto domáhají alespoň náhradního finančního vyrovnání. Ani v tom jim však soud vyhovět nemohl.

„Oni si totiž dodnes nedoplnili finanční částku, jakou si představují. Proto se s tím procesně nedá nic dělat. Okresní soud tak zcela správně, když zjistil, že A.P.S. žádný majetek nemá, nic dalšího nečinil, neboť by to bylo neekonomické. Žaloba přece nemůže být úspěšná, když žalovaný ty nemovitosti nemá,“ zdůvodnil Robert Ožvald rozhodnutí soudu.

Zámecký objekt, v němž sídlí Alšova jihočeská galerie s Mezinárodním muzeem keramiky.
Krajský radní míří do Bechyně se svou tajnou vizí