Uplynulý víkend byl něčím zvláštní. K Benešově vile dle plánu nepřijely autobusy plné zájemců o prohlídku sídla bývalého československého  prezidenta Edvarda Beneše. Majitel protější restaurace René Hubert se tedy začal zajímat, co se děje.

Z nicneříkajícího emailu, který došel správci vládního areálu, se dozvěděl, že se vila před veřejností opět hermeticky uzavřela a prohlídky Úřad vlády (ÚV) umožní jen tři říjnové dny.
„Nechali ji zrekonstruovat a teď sem asi budou jezdit na dovolenou," zlobí se majitel penzionu, který tak za minulý víkend přišel o hosty ze zhruba 60 autobusů.

Nižší tržby tak očekává také Památník E. Beneše, který je v areálu a do něhož lidé platí vstupné. „Bude to určitě mít negativní dopad," potvrdil ředitel Husitského muzea Jakub Smrčka souvislost s omezenou návštěvností Benešovy vily.
Starosta města Martin Doležal je pobouřený především formou sdělení. Petr Musil z oddělení styku s veřejností z ÚV ho jen vyzval, aby na webu města nechal změnit informaci o prohlídce vily. Otevřeno bude jen od 26. do 28. října. Důvod? Ten úřad před všemi zatajil.

„Taková forma se nám zdá nepatřičná, tak jsme na úřad půjde žádost o vysvětlení. Do telefonu nám to tiskový odbor vysvětlit neuměl. Chceme, aby rozhodnutí změnili, je to neslušné vůči veřejnosti," uvedl starosta, který uzavření vily vnímá jako návrat Štrougalovy doby.
„Vila je pro Ústí prospěšná, jezdí sem spoustu lidí. Má sloužit veřejnosti," míní také občan Ústí František Zenkl.

Další informace přineseme zase zítra.