Zájemci se mohou předem registrovat na http:/rezervace.benesovavila.nm.cz/.

Prohlídky začínají v 10 hodin a poslední se koná v 16.30 hodin. Povoleny jsou nejvýše skupiny o 15 osobách.

Benešova vila byla postavena v letech 1930 až 1931 dle projektu architekta Petra Kropáčka. Stavbu vedla táborská firma Antonín Soumar. Na vypracování projektu i jeho realizaci se aktivně účastnili oba manželé - Hana i Edvard Benešovi, kteří chtěli dům podobný venkovským stavením z jihu Francie. Výsledek je opravdu famózní. Navíc byli vášnivými zahradníky, a tak je zde bohatá i flóra. Nejoblíbenějším pokojem manželů byl ten obývací, Hana sedávala na širokých parapetech a pozorovala zahradu, Edvard zase odpočíval v oblíbeném křesle s pohledem na krb.

Loni zpřístupnění památky slavilo úspěch, proto se Úřad vlády ČR ve spolupráci s Národním muzeem Praha rozhodl i letos prostory historicky i architektonicky cenného objektu manželů Benešových o víkendech otevřít. Prvně po zimní přestávce tak lidé nahlédnou do zákulisí o víkendu od 13. do 14. dubna.

Otevřeno bude každý víkend mimo prázdnin (červenec až srpen) až do 27. října. Návštěvníci se mohou těšit na komentované exkurze. Navíc je ještě každý pátek vila vyhrazena vzdělávacím programům pro základní a střední školy.